Debrecen Hotels

Zsebbe markoló bejelentések érkeznek a rendkívüli Kormányinfóról

  2023 máj 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Ma 15 órától Kormányinfót tart Varga Mihály pénzügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Háborús időket élünk, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók figyelembevételével kellett megalkotni a költségvetés tervezetét – jelentette ki Varga Mihály.

A kormány a magyarok megvédésére és a rezsivédelmi rendszer fenntartására törekszik, az eddig elért eredményeinket nem szabad veszni hagyni, tette hozzá.

A pénzügyminiszter elmondta, olyan költségvetés kell, ami megvédi a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. Beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés egy védelmi költségvetés lesz, ezért a honvédelmi kiadások meghaladják a magyar GDP 2%-át. Megjegyezte, a kormánynak azzal kell számolnia, hogy a háború nem fog gyorsan véget érni.

Megmaradnak jövőre is az extraprofitadók, de piaci konszolidáció esetén sor kerülhet ezek kivezetésére.

A rezsicsökkentés fenntartása érdekében pedig megmarad a rezsivédelmi alap is.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban Varga Mihály elmondta, 2023-ban 1,5 százalékkal számol a kormány, de 2024-ben már 4 százalékot is elérheti a bővülés, miközben jövőre 2,9 százalékos államháztartási hiánycéllal kalkulál a kabinet.

A kormány kiemelten kezeli a magyar családok támogatását, továbbra is biztosított többek között a kedvező jövedelemadó, a 13 havi nyugdíj megtartás a 25 év alattiak SZJA-mentessége is.

A családtámogatásra is három és félszer több jut, mint 2010-ben – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A nyugdíjasok védelme a háborús helyzetben is biztosított, az inflációkövető nyugdíjak és a 13. havi nyugdíj is marad.

Az a célunk, hogy Magyarország 2024-ben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket, valamint a rezsivédelmet is fent tudjuk tartani – tette hozzá.