Zebrán gázoltak gyalogost Debrecenben

2018.02.21

Egy férfi 2018. február 20-án 22 óra 13 perckor az általa vezetett személygépkocsival közlekedett Debrecenben, a Dóczy József utcán a Móricz Zsigmond utca felől az Egyetem sugárút irányába. A sofőr a kijelölt gyalogos-átkelőhelynél nem biztosított elsőbbséget és elütötte az ott közlekedő gyalogost, aki könnyű sérülést szenvedett.

A Debreceni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja a baleset körülményeit.

A gyalogosbalesetek megelőzése érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 8 tanácsa:

1. Vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban!

2. Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot!

3. A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak!

4. Számoljunk mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet, és ez meghatározó lehet abban, hogy a baleset elkerülhető, vagy sem!

5. Akkor is késedelem nélkül reagáljunk az adott közlekedési szituációra, ha a gyalogos esetleg figyelmetlenül, vagy szabálytalanul, nem elsőbbségi helyzetben kíván áthaladni az úttesten!

6. A gyerekek (akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek), valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.

7. Télen legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni (várjuk meg, míg a gyalogos átér az úttesten, hiszen az elsőbbségadási kötelezettség a gyalogos járdára való fellépéséig tart)!

8. A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti-, és autóbusz-pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.

az eredeti hír itt elérhető