Debrecen Hotels

Zavargások törtek ki Lipcsében foglalt házak kiürítése miatt

  2020 Sze 06 / #debrecen
Google ads
Google ads

Zavargások törtek ki a hétvégén a németországi Lipcsében önkényesen elfoglalt lakóházak kiürítése miatt.

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság vasárnapi beszámolója szerint egymás után három éjjel csaptak össze tüntetők és rendőrök Lipcse Connewitz nevű városrészében.

Vasárnapra virradóra “vadászjelenetek” játszódtak le a Szászország tartományi nagyváros alternatív baloldali fészkeként számon tartott negyedben maszkot viselő tüntetők és rohamrendőrök között az engedély nélküli demonstrációk feloszlatása után – áll a beszámolóban, amely szerint a demonstrálók tűzijátékokkal, petárdákkal dobálták a rendőröket, megrongáltak épületeket és autókat, felgyújtottak kukákat és feltartóztattak egy villamost, amelyet graffitivel telefestve engedtek tovább.

Torsten Schultze városi rendőrkapitány szerint “nyilvánvalóan baloldali szélsőségesek” voltak a rendbontók. Az összecsapásokban könnyebben megsebesült kilenc rendőr. Garázdaság és rongálás gyanúja miatt eljárást indítottak 15 ember ellen. A légi közlekedés veszélyeztetése miatt is elindítottak egy eljárást, mert ismeretlenek megpróbálták lézerfénnyel elvakítani egy rendőrségi helikopter pilótáját. A zavargások csütörtök este kezdődtek, miután rendőri közreműködéssel kiürítettek több önkényesen elfoglalt lakóházat.

Connewitzben nem ritka az összecsapás helyiek és rendőrök között. Szilveszter éjjel például a szabadtéri ünneplés torkollt erőszakba, a rendőröket több százan dobálták meg kövekkel, palackokkal és petárdákkal.

Az országos pártok helyi szervezetei politikai oldalakon átívelő egységben ítélték el a újabb rendbontást. Burkhard Jung főpolgármester is elutasította az erőszakot. A házfoglalások és a zavargások igen megnehezítik a megfizethető bérlakások kínálatának bővítésére tett erőfeszítéseket. A lakáshelyzetet nem lehet rendőrök megtámadásával és barikádok emelésével kezelni – nyilatkozott a szociáldemokrata (SPD) politikus az MDR beszámolója szerint.