Debrecen Hotels

Vizeken is biztonságban

  2018 Júl 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

Bár az idei nyári időjárás nem kifejezetten a kánikula jegyében telik, sokan töltik szabadidejüket vízpartokon, strandokon, ami azonban meggondolatlanságból, figyelmetlenségből veszélyes, akár végzetes is lehet. Az elmúlt napokban a megye tűzoltói vízből mentési gyakorlat során szimuláltak olyan helyzeteket, ahol bajba jutott úszót kellett menteni, ezzel is felkészülve a szabad vizeken, illetve medencéből történő mentési folyamatok sajátosságaira.

Hazánk szabad vizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató módon történő eltöltésére. Az elmúlt években azonban több halálos áldozatot is követelt a vizibicikilzés, vagy épp a gumimatrac nem megfelelő használata. A tragédiák megelőzése érdekében nagyon fontos néhány alapvető szabály betartása.

A szabad vizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen fürdőzni. Ezeket a partszakaszokat előzetes mérések és vizsgálatok alapján, hozzáértő szakemberek jelölik ki.

Kerüljük a nem kijelölt vizekben történő fürdőzést, mert az ismeretlen vízterület váratlan helyzeteket hozhat. Helyenként hirtelen mélyülhet a meder, vagy épp erős lesz az adott szakaszon a sodrás.

Az úszni nem tudó gyermekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a szabad vizekben. Javasolt mentőmellényt is használni a biztonság kedvéért.

Közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, felhevült testtel, szeszes ital és gyógyszer hatása alatt ne fürödjenek! Kerüljék a sekély, és az ismeretlen vízterületen a vízbeugrást!

A gyermekeket soha nem hagyjuk egyedül a vízpart közelében!

Fotós: Mohács HTP, Pécs HTP