Visszavonta alkotmánybírói jelöltségét Robert Fico

2019.02.12

Visszavonta alkotmánybírói jelöltségét Robert Fico, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány- Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnöke, aki tavaly tavasszal kényszerült távozni a kormányfői posztról. Az alkotmánybíró-jelöltek megválasztás, amiről kedden este voksolt a törvényhozás, végül sikertelen lett.

jelöltségének visszavonását Fico pozsonyi sajtótájékoztatóján jelentette be kedden. A pozsonyi parlamentben éppen erre a napra tűzték ki a jelöltekről szóló szavazást, és többé-kevésbé biztossá vált, hogy a legkisebb koalíciós párt, a Most-Híd képviselői nem fogják támogatni a volt kormányfő alkotmánybíróvá történő megválasztását.

Robert Fico ugyanakkor azt is bejelentette, hogy amennyiben a Smer-SD legkisebb koalíciós partnere a voksoláson megszavazná az ellenzék jelöltjeit, az a koalíciós szerződés súlyos megsértését jelentené, és “komoly következményeket” vonna maga után.

“Nem lehet egy asztal mellett ülni egy olyan párttal, amely az országgal szembeni közös felelősség felvállalása helyett a saját pártérdekeit tartja szem előtt” – szögezte le Robert Fico.

Szlovákiában az idén 9 alkotmánybíró megbízatási időszaka jár le. A pozsonyi törvényhozás az ő helyükre választ újakat. A 12 éves megbízatásra pályázók közül 18-at kell a parlamentnek kiválasztania, és jelöltekből a szlovák államfőnek, Andrej Kiskának kell kineveznie kilencet.

Az alkotmánybíró-jelöltek megválasztása, amiről kedden este voksolt a törvényhozás, végül sikertelen lett, mivel a kormánypárti képviselők jelentős része érvénytelen szavazólapokat adott le. Így egy jelöltet sem sikerült megválasztani. A bojkott főként azzal függött össze, hogy a kormánypárti képviselők nagyobb hányada titkos szavazást akart volna, ám ezt nem sikerült jóváhagyatniuk. A jelöltekről csütörtökön délelőtt voksolhat ismét a törvényhozás.

Az alkotmánybíró választásról, az azt megelőző parlamenti vitáról és főképpen Robert Fico januárban bejelentett jelöltségéről már hetek óta folynak a belpolitikai pengeváltások.

A szlovák parlament liberális ellenzéke és pozsonyi sajtó jelentős része támadta Fico jelöltségét, leginkább azzal érvelve, hogy a korábbi miniszterelnök szerintük erkölcsileg nem megfelelő jelölt erre a posztra.

Egyes ellenzéki politikusok Ficonak a jelöltséghez szükséges szakmai felkészültségét is megkérdőjelezték, ám ezt hitelt érdemlő bizonyítékokkal nem támasztották alá.

az eredeti hír itt elérhető