Debrecen Hotels

Vászonra örökítve a sík világa… – kiállítás a Hortobágyról Debrecenben

  2018 jún 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

A kilencvenéves hortobágyi művésztelepen született alkotásokból nyitottak kiállítást szombaton a debreceni Kölcsey központban.

A Vászonra örökítve a sík világa… című tárlat megnyitóján felidézték, hogy a 20. század elején a nagybányaiak, később a vásárhelyiek, mindenekelőtt Tornyai és Koszta nyomdokaiban három művész, Boromisza Tibor, Káplár Miklós és Maghy Zoltán 1928-ban Hortobágyi Kolónia néven alapította meg az első hortobágyi plein air csoportosulást. Mindhárman az alföldi festészet megkerülhetetlen alakjai.

Hosszú szünet után az 1970-es években folytatódott a pusztában való festés Égerházi Imre festőművész vezetése alatt Hortobágyi Alkotótábor néven. Bár Maghy Zoltán személyében ott volt a folytonosság, 1981-ben a tábor ismét megújult, ekkor Sipos Zsófia, Madarász Gyula és Tar Zoltán debreceni festőművész is csatlakozott a “pusztázáshoz”, a tábor pedig Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep néven folytatódott.

2012-től Hortobágyi Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep néven vezeti a tábort H. Csongrádi Márta fotóművész, akinek a meghívására az idén július 9. és 18. között harminc hazai és külföldi művész vesz részt az alkotótábor munkájában.

A csaknem száz alkotást bemutató kiállítás megnyitóján Komoly Szabolcs, Debrecen alpolgármestere kiemelte, hogy a nemzetközi művésztelep fontos szerepet játszik Debrecen kulturális életében, az elmúlt években a debreceni alkotók közül sokan rendszeres résztvevői, illetve vezetői voltak az alkotótábornak.

Gencsi Zoltán, Hortobágy alpolgármestere szerint a három alapító festő által működtetett kolónián keresztül ismerhették meg először külföldön a pusztát, az ott dolgozó művészek ugyanis “olyan különlegességnek vitték a hírét, amely tőlünk nyugatra nem létezik”.
Azóta Európán kívül Japántól Kazahsztánig számos ország művésze örökítette meg a pusztát, és vitte hírét alkotásával a Hortobágynak – tette hozzá.

Az elmúlt kilencven év legkiemelkedőbb hortobágyi alkotásaiból rendezett – több mint száz festményt, grafikát, fotót, kisplasztikát bemutató – kiállítást július 29-ig tekinthetik meg az érdeklődők a debreceni Kölcsey központ Bényi Árpád termében.