Televonat néven új távolsági szolgáltatást vezet be szeptember 30-tól a vasárnapi délutáni csúcsidőszakban a MÁV-Start a nyírségi megyeszékhelyről a fővárosba tartó utasok részére, egyelőre kísérleti jelleggel. A 17 óra 8 perckor induló, 1633-as számú járat Nyíregyházától Budapest-Nyugati pályaudvarig csak három helyen: Debrecenben (17 óra 38-kor), Kőbánya-Kispesten (20 óra 10-kor) és Zugló vasútállomáson (20 óra 18-kor) áll meg, a Nyugatiba 20 óra 27 perckor érkezik.

A különleges mentesítő járat kizárólag speciális, úgynevezett Televonat-jeggyel vehető igénybe, melynek ára rendkívül kedvező:

Nyíregyházáról 2490, Debrecenből 2210 forintba kerül, de még olcsóbb, ha az utas az önkiszolgáló csatornák valamelyikén keresztül váltja meg a jegyét. Jegyautomatás vásárlásnál ugyanis csak 2366, illetve 2100 forintot, az e-vonatjegyért (akár interneten, akár a Vonatinfóból vásárolva) pedig mindössze 2241, illetve 1989 forintot kell fizetni.

A Televonattal történő utazáshoz más kedvezmény nem vehető igénybe, így például Start Klub VIP- vagy Prémium kártya sem használható fel. A jegy cseréje nem lehetséges, visszaváltása a vonat menetrend szerinti indulása előtt legkésőbb egy órával kezdeményezhető. A másodosztályú járműveken az ülőhely garantált, mivel az adott Televonat-járatra a rendelkezésre álló négyszáz ülésnél több menetjegyet nem értékesít a vasúttársaság. Az ülőhelyeket az utasok érkezési sorrendben a jegyeken feltüntetett egységben foglalhatják el. A járaton kutya és kerékpár nem szállítható.

Az új szolgálatáshoz a svájci Stadler Rail által gyártott, két egységnyi Flirt-motorvonatból kiállított szerelvényeket ad majd ki a vasúttársaság. A vonatok a kor követelményeinek megfelelően korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, alacsonypadlós, kerekesszékek és babakocsik fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyen használható mosdóval, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal rendelkeznek.

A vasárnap délutáni csúcsidőszakban Nyíregyházáról Budapestre a járatok közel százszázalékos kihasználtsággal, vonatonként nem ritkán csaknem hétszáz fővel közlekednek. A MÁV-Start célja, hogy az utasok széles körének vonzó, olcsó, gyors, de legfőképpen biztonságos alternatívát nyújtson a belföldi távolsági közlekedésben. A vonatozás továbbra is az egyik legbiztonságosabb utazási forma, ráadásul automatikusan utasbiztosítás illeti meg az utasokat. A vasúttársaság a kezdeti időszak tapasztalatainak kiértékelése után akár ki is bővítheti vagy továbbfejlesztheti az új szolgáltatást.

IHO.hu