Debrecen Hotels

Változhat a háziorvosi ügyelet rendszere, Hajdú-Bihar lehet a kísérleti nyúl

  2021 jún 10 / #debrecen
Google ads
Google ads

2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az addigra alaposan átszabott orvosi, alapellátási ügyeletet – derül ki egy, a Népszava birtokába jutott dokumentumból.

Az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indulna, és ha az első 30 napban sikeres lesz, akkor az OMSZ megkezdi az orvosok és mentőtisztek toborzását az új feladatokra.

Országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításán dolgozunk

– közölte a lappal az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál.

A tervben az is szerepel, hogy a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be. A diszpécser döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, de ha a páciens járóképes, akkor egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot.

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosokat is bevonnák az ellátásba, ők este 22 óráig látnák el egyes helyeken a készenléti feladatokat.

Így a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is, ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót.

Nem ismerek olyan szakmai koncepciót, amely a háziorvosokat az ügyeletekben való részvételre kötelezné

– állította a lapnak Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője. Hozzátette:

az ügyeleti ellátásban való részvételt kizárólag a háziorvos és a helyhatóságok feladat ellátási szerződése szabályozhatja. Vitathatatlan, hogy az ügyleti ellátás racionalizálása megkerülhetetlen, de nem a háziorvosok kötelező részvételével, hiszen az alapellátás megerősítése éppen most zajlik.