Debrecen Hotels

Vállról indítható tankgyilkost rakétát is vett a magyar honvédség

  2019 jan 08 / #debrecen
Google ads
Google ads

20 milliárdból lesznek hatékonyabbak a magyar katonák a harckocsik ellen.

Az új helikopterek, harckocsik és tüzérségi eszközök mellett Carl Gustaf páncéltörő fegyvereket is vásárol a Honvédség – árulta el Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese az Echo TV-n.

Bár a Honvédség már korábban bejelentette, hogy a Zrínyi 2026 program keretein belül új páncéltörő fegyvereket vásárol, a tegnapi interjúig hivatalosan még nem közölték, pontosan milyen eszközök beszerzése mellett döntöttek. Böröndi Gábor altábornagy egy tegnapi műsorban, mely a tartalékos hivatásról szólt, először említette meg, hogy a svéd SAAB által gyártott Carl Gustaf tankelhárítókat vesz a Honvédség.

 

A Carl Gustaf tankelhárító egy 84 milliméteres hordozható, hátrasiklás nélküli páncéltörő löveg, négy alváltozata ismert M1-től M4-ig, ezekből egyelőre még nem tudni, melyiket kapják meg katonáink (bár valószínűleg az M4-esről van szó). Egy Carl Gustaf páncéltörő körülbelül 700-1000 méteres lőtávval rendelkezik, 400 méterről képes hatékonyan megsemmisíteni páncélozott célpontokat, 400-500 milliméternyi páncélzatot tud átütni attól függően, milyen lövedéket használ a kezelő. Bár a fegyverrendszert számos ország használja, legmodernebb változatát, az M4-et eddig még csak a szlovák haderő rendszeresítette.

Egy tavaly decemberi közlöny szerint a tankelhárítók beszerzésére összesen 20 milliárd forintot szán a kormány, egy ilyen eszköz ára körülbelül 20 000 dollárra, vagyis 5,6 millió forintra taksálható, míg egy-egy lövedék ára 500-3000 dollár közt mozog.

(Portfolió)