Debrecen Hotels

Választási etikai kódexet készített az egyik debreceni ellenzéki polgármesterjelölt, kiakadt a másik

  2019 Júl 23 / #debrecen
Google ads
Google ads

Sajtótájékoztatón jelentette be Kőszeghy Csanád Ábel, Jobbik, a Momentum és az LMP közös polgármesterjelöltje, hogy elkészítettek egy etikai kódexet, amelynek aláírására várják a város összes, az önkormányzati választáson indulni kívánó szervezetét – adta hírül a Debreciner..

A kódex lényegében arról szól, hogy a kampány programközpontú legyen, és egymás, főleg ne egymás családjának a lejáratásáról szóljon.

Kőszeghyék az alábbi pontokat fogalmazták meg:

1. A választáson indulók egymás tiszteletén alapuló, programközpontú kampányt folytatnak, egymást politikai ellenfélnek és nem megsemmisítendő ellenségnek tekintik. A gyalázkodás helyett a kulturált vitát helyezik előtérbe.

2. A kampány során saját választási programjuknak, személyüknek, emberi, politikusi értékeiknek, képességeiknek valamint az őket jelölő, támogató szervezetek céljainak megismertetésére törekednek.

3. A másik jelölttel vagy az őt jelölő, támogató szervezettel szemben nem folytatnak lejárató kampányt, és ilyen céllal másokat sem bíznak meg. Az esetlegesen mások által folytatott ilyen tevékenységet nyilvánosan is elítélik, és attól elhatárolják magukat.

4. Nem tesznek tisztességtelen, személyeskedő vagy becsületsértő kijelentéseket. Tiszteletben tartják egymás személyiségi jogait, tartózkodnak a feltevéseken alapuló, bizonyítékokkal alá nem támasztott elítélő kinyilatkoztatásoktól.

5. Különösen tiszteletben tartják egymás magánéletét, családját. Az ezekre vonatkozó adatokat, információkat, feltételezéseket, pletykákat kampánytémává nem teszik.

6. Az aláírók a választási kampányanyagaikon kötelesek a nevüket és az őket jelölő szervezet nevét, logóját feltüntetni. Névtelen, jelöletlen propagandaanyagot nem terjesztenek, s a másik tudomására hozzák, ha ilyen esetről értesülnek.

7. Elítélik a közösségi médiában most is tevékenykedő, debreceni politikusok lejáratásával foglalkozó anonim oldalakat, álprofilokat. Ezek használatától tartózkodunk, megszüntetésükért közösen lépünk fel.

8. A kódex aláírói tartózkodnak egymás hirdetéseinek, plakátjainak és egyéb kihelyezett, terjesztett propagandaanyagainak eltávolításától, eltorzításától, megsemmisítésétől.

9. A jelöltek, jelölő szervezetek tartózkodnak attól, hogy egymás választási gyűléseit vagy rendezvényeit bármilyen módon megzavarják.

10. A kódex aláírói tudomásul veszik, hogy az egyes jelöltek korábbi politikai, közéleti tevékenységének értékelése, kritizálása a törvények és a jelen kódex normáinak keretei között megengedett.

11. A kódex aláírói vállalják a nyilvános polgármesterjelölti vitán való részvételt, amennyiben saját polgármesterjelöltet indítanak.

A kódexet elküldték a fideszes Papp Lászlónak, Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) és Varga Zoltán részére is.

Varga Zoltán, a DK-MSZP-Szolidaritás-Párbeszéd jelöltje zokon vette a kezdeményezést, mint Facebook-bejegyzésében írja, szerinte ezek csak “mögöttes tartalom nélküli üres szavak”.

Vargának az a legfőbb kifogása Kőszeghyék ellen, hogy a holdudvarukba tartozó Rutz Tamás fémjelezte “Mi vagyunk Debrecen”Facebook-csoport – jelenleg is alpári, személyeskedő, lejárató, karaktergyilkos kampányokat generál.

A DK-s jelölt az alábbi feltételeket szabta ellenzéki ellenlábasai felé:

Abban a pillanatban, ahogy nyilvánosan elhatárolódnak a Rutz-féle karaktergyilkos alpári megnyilatkozásoktól, és mindezeken túl a Jobbik szörnyű múltjától, a holokamuzástól, minden kirekesztő cselekedettől, a Cipők a Duna-parton emlékmű meggyalázásától, horogkeresztek rajzolgatásától, akkor lesz majd miről beszéljünk. Akkor nyernek valódi értelmet az önök által leírtak. Hogy is fogalmaztak? A morál és az etika.

Amíg ez nem történik meg, addig az önök “kódexe” nem több, mint egy A4-es papírlap, rajta 11-es betűmérettel néhány sor, mögöttes tartalom nélküli, üres szavakkal.

Kőszeghyék egyébként nem utasítják el a Varga-féle előválasztás ötletét, csak annyi kikötésük van, hogy azt ne pártok szervezzék.

Megjegyzés: Egy szavazás van beágyazva ebbe a bejegyzésbe, kérlek látogasd meg az oldalt, hogy részt vegyél ennek a bejegyzésnek a szavazásában.

A mai napon a debreceni Jobbik "etikáról és morálról" írt "kódexet".Ezt a választ küldtem el nekik."Tisztelt Kőszeghy…

Közzétette: Varga Zoltán DK – 2019. július 23., kedd