Debrecen Hotels

Választás 2018 – Délután sorsolják ki a jelöltek szavazólapi sorrendjét

  2018 Már 05 / #
Google ads
Google ads

Hétfő délután az egyéni választókerületi bizottságokban kisorsolják, hogy a képviselőjelöltek milyen sorrendben kövessék egymást a szavazólapokon. A 106 választókerületben a testületek szabadon határozhatnak a sorsolás módjáról, akár kalapból is kihúzhatják a jelöltek nevét.

A sorsolások – ahogy a bizottságok ülései – nyilvánosak, így azokon a média munkatársai és a jelöltek, illetve azok képviselői is részt vehetnek.

Azért hétfő délután 4 óra után kezdődnek a sorsolások, mert ekkor jár le a határideje annak, hogy a jelöltek leadják az íveken gyűjtött támogató aláírásokat. Az 500 érvényes aláírást összegyűjtők hivatalos jelöltté válnak, és felkerülhetnek az adott egyéni választókerületi szavazólapra.

A választási eljárási törvény a jelöltek közötti esélyegyenlőség érvényesülése miatt írja elő a jelöltek sorrendjének kisorsolását. A jogszabály azonban nem határozza meg a sorsolás módját és szabályait.

Ha több jelölt neve azonos egy szavazólapon, a nevük után zárójelben fel kell tüntetni a születési évüket. Ennek azonban csak a függetleneknél van jelentősége, hiszen a többi jelölt esetében a pártok neve is szerepel a név után.

A választási bizottságok a már nyilvántartásba vett és a határidőig bejelentett jelöltek sorrendjét sorolják ki.

Ha a sorsolást követően valamely jelöltet mégsem vesznek nyilvántartásba, akkor őt törlik a listáról, de a szavazólapon szereplő jelöltek egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik.
A szavazólapokon a jelöltek neve mellett a jelölőszervezetek logóját is fel kell tüntetni egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen.

Az országos listán szereplő pártok sorrendjéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt kedden 16 óra után, ekkor jár le ugyanis a listaállítási határidő.