Választ várnak Orbántól: “Hogyan tölthetett 40 percet a magyar légtérben egy bombát szállító drón?”

2022.03.13

Az Egységben Magyarországért azonnali és határozott választ vár Orbán Viktortól arra, hogy szerinte képes-e a magyar honvédelem megvédeni Magyarországot azután, hogy március 10-én éjjel 40 percen át zavartalanul repülhetett a magyar légtérben az a TU-141 típusú drón, amelyre a horvát védelmi miniszter közlése szerint egy bomba volt rögzítve.

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben úgy fogalmaznak:

Kérdezzük a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy álláspontjuk szerint Magyarország védelmét az jelenti-e, az amit a pénteki közleményükben írtak, hogy „nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük … hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.”

Kérdezzük a minisztériumot és a miniszterelnököt, hogy felszálltak-e a Gripenek ellenőrizni a drónt? Ha nem, miért nem?

Robbanószerkezet volt a szovjet drónon, ami simán átrepült fölöttünk

Az Egységben Magyarországért álláspontja szerint a magyar honvédség tényleg észlelete a drónt, akkor elfogadhatatlan magyarázkodás, hogy úgy ítélték meg, hogy az nem jelentett veszélyt. Ez nem stratégiai nyugalom, hanem közveszélyes mulasztás és dilettáns kormányzás.

Ezért követeljük a minisztériumtól és a miniszterelnöktől, hogy egyértelmű választ adjanak arra, hogy tudták-e hogy a TU-14-es bombával van felszerelve és, hogy levonják-e a megfelelő konzekvenciákat! – írják.

Végezetül választ várunk Orbán Viktortól arra, hogy szerinte ezek után mennyire hiteles az ő szájából a „megvédjük Magyarországot” szlogen?

– olvasható az ellenzéki pártok közleményében.

az eredeti hír itt elérhető