Debrecen Hotels

Uniós bizottság: 405 milliárd euró befektetés valósult meg az európai strukturális és beruházási alapok keretében

  2018 dec 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az európai strukturális és beruházási alapok keretében 2017 végéig 405 milliárd euró befektetés valósult meg az Európai Unió (EU) reálgazdaságába – közölte az Európai Bizottság szerdán az öt európai strukturális és beruházási alapból a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési időszak félidejéig megvalósult legfontosabb eredményeket összefoglaló jelentésében.

A harmadik éves áttekintés részleteit összegző jelentés szerint 2017 végéig az európai strukturális és beruházási alapok 2014-2020-as költségvetéséből közel egymillió vállalkozás részesült a növekedést, az innovációt, az új termékek bevezetését és a munkahelyteremtést ösztönző támogatásból. Európa-szerte összesen 1,7 millió kezdeményezés nyert el uniós támogatást, a vidékfejlesztési programok 2,7 millió kedvezményezettjén túlmenően.

Mint közölték, az alapok egész Európában hozzájárultak a gazdasági és pénzügyi válság okozta sebek orvoslásához. 2017 végéig 15,3 millió ember kapott álláskeresési vagy készségfejlesztési támogatást, ami közel kétszerese az előző évi értéknek. Mindemellett 42,5 millió embernek nyílik lehetősége a korszerűbb egészségügyi rendszerek igénybevételére.

A párizsi klímamegállapodás szerinti uniós kötelezettségvállalásoknak megfelelően az európai strukturális és beruházási alapok támogatják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást. Jelenleg 330 ezer háztartás részesül az energiahatékonyság növelését célzó, uniós finanszírozású felújítási projektek előnyeiből, és több mint 3 terawattóra – körülbelül 370 ezer tonna szén elégetésével egyenértékű – energia megtakarítás valósul meg a középületek energiahatékonyságának javítása révén – közölték.

Az alapokon keresztül az EU 647 milliárd eurót fektet a gazdaságba a 2014-2020-as költségvetési időszak során. Az alapok célja, hogy támogassák a tartós társadalmi-gazdasági konvergenciát, az ellenálló képességet és a területi kohéziót.

A jelentés a harmadik éves áttekintés, amely az 531 nemzeti és regionális program végrehajtásáról készült, és a 2018 közepén beérkezett éves programjelentéseken alapul – tájékoztatott az uniós bizottság.