Debrecen Hotels

Újraindul a panelprogram Debrecenben, de mire lesz ez elég?

  2023 máj 22 / #debrecen
Google ads
Google ads

A 2023-as költségvetés elfogadásánál kiemelt jelentőségű szempont volt a fenntarthatóság és a környezettudatos fejlesztések előtérbe helyezése.  Ennek a gondolatkörnek a keretei között született meg az az elgondolás, miszerint 2023-ban újra kellene indítani a panelprogramot, amely az elmúlt években számos ok miatt leállt – fogalmazott Papp László polgármester 2023. május 22-én, a témában tartott sajtótájékoztatón. 

A városvezető rámutatott, hogy az elmúlt évek háborús inflációjával kapcsolatos folyamatok a hitelezést is rendkívül megdrágították és azok a társasházak, amelyek kellően takarékosan működtek az elmúlt években és rendelkeztek felújítási alappal, azok számára is ellehetetlenült, vagy megnehezedett a társasházak felújításának a véghezvitele. 

Tekintettel arra, hogy a finanszírozási lehetőségek nagyon megdrágultak, azt a javaslatot tettük a közgyűlésnek, hogy a költségvetés elfogadásánál 2023-ban egy félmilliárd, 500 millió forintos keretösszeg erejéig indítsuk újra a debreceni panelprogramot. Amennyiben a közgyűlés csütörtökön elfogadja a pályázati kiírás feltételeit, akkor ebben az évben újraindul a panelprogram. Az előterjesztésnek része az is, hogy a következő öt évben legalább 500 millió forintos keretösszeggel évről évre biztosítsa ezt a forrást a város közgyűlése. A támogatás célja az energiahatékonyság javítása, mint ahogy ez annak idején is cél volt

– fogalmazott a polgármester. Felidézte, hogy 2001-ben, az első Orbán-kormány idején indították el a panelfelújítási programokat, amelyek hosszú éveken keresztül jó lehetőséget jelentettek Debrecenben is a panelépületek felújítására. 

Újraindul a panelprogram Debrecenben

Hangsúlyozta, nem csak a társasházak, hanem a debreceni székhelyű lakásszövetkezetek is pályázhatnak a panelprogram keretében az önkormányzati támogatásra.

A lakásszövetkezetek lényegesen nagyobb kiterjedésű, nagy lakóegységgel, nagy lakásszámmal működő szövetkezetek. Itt valószínűleg kisebb egységekben, vagy dilatációs egységenként lehet pályázni, ugyanis meghatároztuk azt, hogy milyen a támogatás mértéke és mekkora az az összeg, amelyet egy adott projektre fel lehet használni. A támogatás mértéke az elszámolható bekerülési költség 25%-a lesz, tehát negyed részét vállalja át a városi panelprogram a finanszírozásnak. Ez lakásonként legfeljebb 750 ezer forintot jelent majd, és egy projekt esetében a maximális támogatási összeg nem haladhatja meg a 100 millió forintot

– ismertette a részleteket.  

Hozzátette, a támogatást nyílászárók cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, illetve liftek energiamegtakarítást eredményező cseréjére lehet felhasználni. Mint mondta, a pályázatot 2023. június 1-jétől kezdődően lehet benyújtani, az ez évi panelprogram kerete pedig 2023. december 31-ig áll nyitva. A bírálatokat pedig legkésőbb február 29-éig kell az önkormányzatnak elvégeznie.

Kiemelte, a pályázatokat a beérkezés sorrendjében bírálják el, a pályázati lehetőség pedig addig áll nyitva, amíg a pályázati keret ki nem merül. Amikor a pályázat kimerül, akkor ezt az időszakot lezárják, legközelebb pedig a 2024-es pályázati keretre lehet majd pályázatot benyújtani.

Papp Viktor, a debreceni Fidesz-KDNP frakció vezetője megjegyezte, hogy a városban több mint 23 ezer 500 iparosított technológiával épített lakás található, a panelprogram segítségével pedig nem csak a környezeti hatékonyság javul, de a tulajdonosok rezsije is csökken, hiszen 18-20%-os energiahatékonyság is elérhető, de amennyiben fűtéskorszerűsítés is megvalósul az ingatlanokban, akkor akár 50-55%-os energiahatékonysági javulást is el tudnak érni ezen ingatlanok tulajdonosai. Az elmúlt években a Debrecenben található panelházak 24%-a esett át teljeskörű felújításon. 

A pályázatokat 2023. június 1-től lehet benyújtani a www.panelprogram.debrecen.hu oldalon.