Debrecen Hotels

Újra kell számolni az előválasztási szavazatokat az egyik hajdú-bihari körzetben

  2021 okt 06 / #debrecen
Google ads
Google ads

Még nem tekintheti magát győztesnek Hegedűs Péter balmazújvárosi polgármester, mert Hajdú-Bihar megye 6. számú, Hajdúböszörmény-központú választókerületében is újraszámolják a szavazatokat.

Száz választókerületben már megvan a hivatalos végeredménye az ellenzéki előválasztás első fordulójának, hat helyen azonban újraszámolják a szavazatokat pénteken. Az Országos Előválasztási Bizottság a Telex megkeresésére azt írta, 13 választókerületből érkezett a hétfő esti határidőre jogorvoslati kérelem hozzájuk. Hét esetében az OEVB elutasította a fellebbezést, hat választókerületben viszont újraszámlálást rendeltek el.

Újraszámolás lesz Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerületében is, ahol Hegedűs Péter, Balmazújváros független, jobbikos támogatást élvező polgármestere győzött volna. Itt ugyanis

330 érvénytelen szavazatot találtak, ez pedig az összes leadott szavazat 3,15 százaléka. Mindeközben csak 2,14 százalékkal előzte meg Hegedűs Péter a DK jelöltjét, Polgár polgármesterét, Tóth Józsefet.

1. Hegedűs Péter (Jobbik): 2 118 (41,00%)
2. Tóth József: (DK): 1 956 (37,86%)
3. Tömöri Zsolt Sándor (Momentum): 1 092 (21,14%)

Balmazújváros polgármestere nyerte az előválasztást Hajdú-Bihar megye 6. számú választókerületében

A nagy számú érvénytelen szavazat Hajdú Gergő, a lebonyolításban részt vevő aHang kampányigazgatója szerint részben amiatt volt, hogy sok szavazósátorban hibásan kezelhették a szavazólapokon a QR-kódokat. Mindegyik szavazólapra egy egyéni QR-kód került, és a szavazat leadása előtt ezeket vitték be egy központi adatbázisba az aktivisták. Ha a kód nem szerepelt a hivatalos szavazólapok adatbázisában, akkor a számláláskor érvénytelennek számolták az adott szavazólapot.