Újabb rendelőintézetet újítanak fel Debrecenben

2018.01.25

Az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjának részeként egy modern, a 21. század igényeinek megfelelő egészségügyi centrum jön létre a Pósa utca 1. szám alatti volt iskolaépületben.

A városrészben jelenleg a Kishegyesi úti 158. szám alatt működik 2 háziorvosi, 1 házi gyermekorvosi és 3 területi védőnői körzet. Az 1952-ben épült létesítményt gazdaságosan felújítani már nem lehet, ezért döntött a debreceni városvezetés úgy, hogy a szemben álló volt iskolaépületben alakít ki egy komplex egészségügyi centrumot.

180125-Posa-utcai-rendelo-epites-SzD-MJ_39

Széles Diána alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatások az épület földszintjén, 430 m2 alapterületen kapnak majd helyet. Felújítják a külső homlokzatot, akadálymentesítik a bejáratokat, a mellékhelyiségeket és az épülethez tartozó udvarban akadálymentesített parkolót is kialakítanak. Az épület teljes elektromos és gépészeti, fűtési rendszere rendkívül elavult, gazdaságtalanul működik. Helyére megújuló energiaforrásként napelemeket helyeznek el a tetőn. A Debrecen Smart City stratégiájának részeként kiépülő Városirányítási Központ energetikai alrendszeréhez csatlakozó okos mérők, érzékelők kiépítésével nyomon követhető és optimalizálható az épület energiafelhasználása. Nem csak az épület lesz felújítva a pályázati forrásból, hanem kicserélik az egészségügyi alapellátáshoz szükséges eszközöket is, amelyek hozzájárulnak a korszerű betegellátáshoz, a betegelégedettség növeléséhez. A projektre elnyert pályázati költség bruttó 119.206.269 forint.

Dr. Tamás János, a 32-es körzet háziorvosa elmondta, hogy a használaton kívüli iskola épületben egy komplex, minden igényt kielégítő egészségügyi centrum jöhet a fejlesztés során létre, mely jelentősen javítja a városrészben élők életminőségét. A háziorvos beszámolt arról is, hogy a háziorvosi körzetek lakosságszáma összesen 5705 fő, a praxisba bejelentkezettek száma 3695 fő. A napi betegforgalom átlagosan: 70-80 fő. A házi gyermekorvosi körzet ellátási területének lakosságszáma összesen 1225 fő, a praxisba bejelentkezett gyermekek száma 1248 fő.  A védőnők az elmúlt évben 646 főt gondoztak, melyből 78 fő volt az újszülött.

A pályázat megvalósításával az orvosi rendelő üzemeltetése gazdaságossá, költséghatékonyabbá válik, fenntarthatósága javul és az egészségügyi alapellátás megújult, korszerű környezetben válik biztosítottá.

A közbeszerzési eljáráson nyertes kivitelező néhány napja kezdett a munkának. Az ütemezés szerint előreláthatóan öt hónap alatt, ez év nyarán elkészül az új, a kor igényeinek is megfelelő orvosi rendelő.

az eredeti hír itt elérhető