Debrecen Hotels

Újabb nagy útfejlesztés kezdődik Debrecen mellett

  2019 Júl 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Ragoda dűlőben egy új összekötő utat épít a debreceni önkormányzat, a Domokos Márton utat, amely a 33-as főutat az Egyetemi Innovációs Parkkal, a Vezér úti bekötőszakasszal köti majd össze. Az út kétszer egy sávos, 7 méter széles és 1 kilométer hosszú lesz. Jó hír a Vezér úton élőknek, hogy az új út elkészültével a teherforgalom kizárólag ezen a szakaszon haladhat majd, tehát a Vezér út mentesül a kamionforgalom alól. Az önkormányzat már tavaly szerette volna elindítani a beruházást, de közben kiderült, hogy az Északnyugati Gazdasági Övezetben egy új ipari parkot kell létrehozni, ezért változott a beruházás műszaki tartalma.

Az új útvonal mellett megépítik az Északnyugati Gazdasági Övezethez szükséges ivóvíz és szennyvíz nyomóvezetéket is. A beruházás költsége tehát az útépítés mellett tartalmazza az ivóvíz és a szennyvíz nyomóvezeték megépítését is,

így bruttó 844 millió forintból épül meg ez a bekötőszakasz, amely 58 millió forintos városi önrészt tartalmaz.

Az új útszakasz várhatóan az év végéig készül majd el.

Az új útszakasszal távlati célja is van az önkormányzatnak. A végcél az, hogy

a Domokos Márton út összekösse a várost északról elkerülő 354-es főutat a 33-as főúttal.

Ehhez az első lépés az lesz, hogy a magyar kormány és a Debreceni Egyetem közös beruházásban megépít egy rövidebb útszakaszt, ezt követően épülhet meg a 354-es főútig a maradék körülbelül 400 méteres útszakasz.

Debrecen városa és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. abban állapodott meg, hogy a 354-es főúton egy olyan csomópontot építenek, amely lehetővé teszi a letérést a 354-esről a Domokos Márton útra.

A 33-as főút és a 354-es főút összekötő szakasza egy várhatóan gyorsabb és kényelmesebb alternatívája lesz majd a Böszörményi útnak.

A Böszörményi út a reggeli meg a délutáni órákban elképesztően terhelt, zsúfolt, komoly forgalmi problémák és akadályok is fölmerülhetnek esetenként. Ha az összekötő út elkészül, akkor az északról a város központi vagy déli részébe haladóknak ez az út kézenfekvő lesz és a Böszörményi úttal párhuzamosan egy komoly tehermentesítő funkciót is be tud majd betölteni. Az új útszakaszon, azaz a Domokos Márton úton lámpák nem lassítják majd a forgalmat.

A mostani beruházás részeként a Domokos Márton út és a Metro Áruház bekötőútjának találkozásánál a forgalom gyorsítása érdekében egy új jelzőlámpás csomópontot építünk. Ez a csomópont a bevásárlóközpontok miatt már most is nagyon terhelt, gondot okoz a telezöld a Domokos Márton út és a Kishatár út irányából. A jövőben tovább nőhet a forgalom, mert a távlati terveink szerint a város északi és déli iparterületei között közlekedési kapcsolat létesülhet, amikor megépül a 33-as főutat és a 354-es főutat összekötő út. Az elképzeléseink szerint a balra kanyarodás megszüntetésével nőhet a csomópont áteresztőképessége. A kereskedelmi egységek megközelítéséhez pedig egy új szakasz épülhet, amely a Domokos Márton utat kötné össze a már meglévő körforgalommal.

Fotók: Miskolczi János