Debrecen Hotels

Újabb elutasítást kapott Kijev Moszkvától a fogolycserét illetően

  2018 Sze 05 / #debrecen
Google ads
Google ads

A minszki összekötő csoport humanitárius kérdésekkel foglalkozó alcsoportjában az orosz fél szerdán ismét elutasította Kijevnek azt a javaslatát, hogy cseréljék ki az ukrán börtönökben lévő 36 orosz állampolgárt az Oroszországban, illetve a megszállt Krím félszigeten fogva tartott ukrán politikai foglyokra – számolt be róla Irina Herascsenko ukrán parlamenti alelnök, aki az alcsoportban Kijevet képviseli.

Az ukrán politikus szavai szerint az orosz fél azzal az indokkal utasította el Kijev kezdeményezését, hogy Oroszország nem résztvevője a Donyec-medencei konfliktusnak, és “nincsenek is ott”. Moszkva hivatalosan a válság kirobbanása óta tagadja, hogy támogatja a szakadár kelet-ukrajnai “népköztársaságokat”, és fegyveres erőkkel jelen lenne a Donyec-medencében.

Herascsenko két hete arról számolt be, hogy Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos elutasította azt a javaslatot, hogy Minszkben találkozzanak és vitassák meg az Ukrajna ellen elkövetett bűncselekményekért elítélt 36 orosz állampolgár egyidejű kicserélését a – kijevi megfogalmazás szerint – Oroszország által törvénytelenül bebörtönzött ukrán politikai foglyokra.

Herascsenko szavai szerint az Ukrajnában elítélt oroszok közül eddig már 22-en fordultak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz azzal a kéréssel, hogy hazájuk cseréje ki őket ukrán politikai foglyokra.