Debrecen Hotels

Új sportpark épül Debrecenben, biztonsági kamera is figyeli majd

  2019 Júl 10 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Új Főnix Terv keretében Debrecen önkormányzata új szabadtéri sportparkot alakít ki a Széna téren, saját forrás felhasználásával.
Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: Az a cél, hogy

ne csak a belvárosban vagy a Nagyerdőn vehessék igénybe a debreceniek a jóléti szolgáltatásokat, hanem olyan városrészi alközpontok jöjjenek létre, ahol minden fontos jóléti szolgáltatást igénybe tudnak venni a környéken élők.

Ilyen városrészi alközpont alakul ki fokozatosan az elkövetkezendő évek során a Széna téren is. Ennek a fejlesztésnek az első lépése a sportpark létrehozása. A második ütemben játszótér, majd végül pihenőpark épül a Széna téren a lencztelepiek és környékre látogatók számára. A fejlesztés fontos része a parkosítás és a faültetés, illetve a közelben lévő játszótér elemeinek újakra cserélése – tette hozzá az alpolgármester.

A Széna téren épülő sportpark munkaterületét 2019. július 9-én vette át a kivitelező, s a Málna utca és a Széna tér sarkán elhelyezkedő ingatlanon megkezdte az alapozási munkák előkészítését.

A hatszög alakú sportpark alapterülete 90 négyzetméter. A létesítményt gumi burkolattal látják el a könnyebb használhatóság, a minimális karbantartási igény, a hosszú élettartam, valamint az esetlegesen bekövetkező esések csillapítása érdekében. A parkban a más-más izomcsoportok átmozgató edzését lehetővé tevő 8 eszköztípusból –

dupla multifunkciós tréner, kombinált húzódzkodó, fekvőtámasz-elem, lépegetők, has- és hátizom-erősítő, létrahíd, egyenes húzódzkodók, gyakorló párhuzamos korlát – összesen 12 darabot helyeznek el a hasonló funkciójú hazai létesítményekben gyűjtött használati tapasztalatok értékelése alapján.

Ily módon a húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz gyakorlására több eszköz is szolgál majd. A sporteszközök egyenként és a sportpark egésze is megfelel az állandó jelleggel telepített kültéri fitneszeszközökre vonatkozó hazai szabványnak, a gumiburkolat pedig az európai uniós szabványok szerint készül. A sportpark és a Széna tér biztonságát térfigyelő kamera is felügyelni fogja, amely szintén most kerül telepítésre.

A 2018-ban átadott Arany János téri és Veres Péter kerti után ebben az évben – a Nemzeti Sportközpontokkal történő tervezett együttműködés keretében – további 6 helyszínen valósulhat még meg sportpark Debrecen területén. Ezen kívül a város önkormányzata – e szabadtéri sportolási forma nagy népszerűségére tekintettel – idén önerőből is tervezi újabb sportpark kialakítását.

A bruttó 5 millió forintos költséggel épülő Széna téri sportpark kivitelezésére – a szerződés szerint – 35 nap áll rendelkezésre, azaz a sportolni kivánók várhatóan augusztus közepe táján vehetik majd birtokba.

Fotók: Miskolczi János