Új igazgató a Balásházy élén

2018.09.04
A mezőgazdasági szakképzés megújítását tekinti legfőbb céljának Filep Miklós, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájának és Kollégiumának új vezetője. A Kossuth Gyakorló igazgatója is tevékeny és eredményes tanévet ígér.

Több mint 550 diák ült iskolapadba hétfő reggel a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolájában és Kollégiumában, hogy megkezdje az 2018/19-es tanévet. Köztük 113 elsőéves, akik újonnan csatlakoztak a pallagi iskola közösségéhez. De nemcsak a diákság újult meg, hanem az intézmény vezetősége is, hiszen június 1-jétől Filep Miklós, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal korábbi oktatási főosztályvezetője igazgatja a Balásházyt.

– 20 évet töltöttem a közigazgatásban, de pedagógusként kezdtem pályafutásomat, és úgy gondoltam, hogy majd egyszer így is szeretném befejezni. Viszont még bőven van bennem ambíció, ezért lendülettel vetettem bele magam a munkába Pallagon nyár eleji megválasztásom után – nyilatkozta az unideb.hu-nak Filep Miklós.

Az új igazgató az intézményben zajló több mint 100 millió forint összértékű korszerűsítésbe csöppent bele, amely ugyan hamarosan befejeződik, de máris újabb felújítási munkák várhatók.

– Szeptember közepétől szeretnénk megkezdeni a kollégiumunk belső felújítását, melyre a Debreceni Egyetem biztosítja a forrást. Fontosnak tartjuk, hogy az épület külső és energetikai korszerűsítése után a diákok megszépült, modern szobában töltsék mindennapjaikat. A helyiségek felújítása két ütemben készül majd el, a munkálatok ideje alatt a tetőtérben, illetve a közösségi terekből kialakított szobákat vehetik birtokba a kollégisták – részletezte az igazgató.

A megújulás azonban nemcsak az infrastruktúrát érinti majd. Az új vezető legfontosabb célja, hogy a mai kor igényeihez igazítsa a 150 éves múltra visszatekintő pallagi mezőgazdasági képzést.

– Azzal a határozott tervvel vállaltam el az iskola vezetését, hogy az intézmény fő profilját, a gazdasági képzést erősítsem. A duális képzéshez hasonlóan szeretnék minél több partneri kapcsolatot kötni a keleti régió nagyvállalataival, illetve a kis- és középvállalkozásokkal, hogy tanulóink minél szélesebb körben megismerkedhessenek az innovatív technológiákkal a gyakorlati órákon. Ahhoz azonban, hogy a családi gazdaságok és a kisebb vállalkozók is gyakorlati helyként működhessenek a jogszabályi háttér módosítására van szükség, de ezügyben is megkezdtem már a tárgyalásokat – fogalmazott Filep Miklós.

Az igazgató azt vallja, hogy szakképesítés nélkül egy diák sem hagyja el a Balásházyt, ezért a sportgimnáziumi osztályok tanulóit az iskolában elérhető szakedzői oklevél megszerzésére sarkallja, hogy sportolói karrierjük után is érvényesülni tudjanak a munkaerőpiacon. A korábban végzett tanulóknak pedig az intézmény felsőoktatási szakképzéseit ajánlja, melyekkel naprakész információkkal frissíthetik már meglévő szaktudásukat.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának igazgatója már harmadik tanévét kezdi meg vezetőként, így az elmúlt két évben kialakított keretek mentén szeretné tovább folytatni tevékenységét az intézmény érdekében.

– Proaktív szemlélettel kezdjük a tanévet, szeretnénk tovább nyitni látókörünket és elmélyíteni tevékenységünket a korábban meghatározott célok érdekében. Erősebb pályázati részvételt tervezünk, főként a digitális kompetencia fejlesztése érdekében, hiszen nyáron a szükséges eszközfejlesztés is megtörtént mindehhez – részletezte Futóné Monori Edit.

Az igazgató hozzátette, hogy a minőségi oktatás mellett továbbra is nagy hangsúlyt kap a tehetséggondozás, és a diákok az eddiginél is több lehetőséget kapnak arra, hogy tudásukat, képességeiket megmutassák, illetve tovább fejlesszék. Emellett kiemelt szerepet kapnak az egészségmegőrző programok, mint például a gyógytestnevelés óra.

A Kossuth Gyakorló Csengő utcai, Kossuth utcai és Arany János téri feladatellátási helyén összesen több mint 2100 diáknak csengettek be hétfőn.

unideb.hu

az eredeti hír itt elérhető