Debrecen Hotels

Új elektromos töltőállomásokat létesítettek Debrecenben

  2018 dec 13 / #debrecen
Google ads
Google ads

A városban ebben az esztendőben kiépített 9 elektromos töltőállomás közül 5-öt 2018. december 13-tól, 4-et pedig várhatóan december 14-től használhatnak az autósok. Mindez hatalmas előrelépést jelent e szolgáltatás területén a városban, hiszen eddig Debrecenben egyetlen közterületi elektromos töltőállomás üzemelt a nagyerdei mélygarázsban 2015 májusa óta – jelentette be Barcsa Lajos alpolgármester 2018. december 13-án.

Újabb töltőállomások telepítésére azért volt szükség, mert egyre több az elektromos meghajtású autó a városban. A környezetbarát közlekedés támogatása kiemelt célja a Debrecen Smart City programban, így 2016 tavaszától ingyen parkolhatnak a zöld rendszámos autók a városban

Az új töltőállomások közül

a Főnix Csarnok parkolójába, a Nagyerdei körúton (Egyetem tér), a Hatvan utca 1. előtt, valamint a Piac utca 45. előtt (a Széchenyi utca felől) kialakított töltőállomások már üzemkészek. A Péterfia utca 29-31-nél (az Egymalom utca kereszteződésénél), Bem tér 14-nél (a társasház parkolója), a Kálvin tér 14. és a Piac utca 28/b előtt (a Kossuth utca felől) kiépített további 4 töltőállomás esetében jelenleg még zajlanak a beüzemelési munkálatok, de várhatóan december 14-től mind a 9 állomás használható lesz.

Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programjának keretében Debrecenben összesen 10 új elektromos töltőállomás létesül. A fejlesztés a Nemzetgazdasági Minisztérium „Jedlik Ányos Terv – Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére” tárgyú, GZR-T-Ö-2016 kódszámú pályázati felhívás segítségével valósulhat meg. Ennek keretében Debrecen önkormányzata 25.484.000 Ft támogatási összeget nyert el.

Az ezidáig telepített – s fentebb felsorolt – töltőállomások úgynevezett „A” típusú töltőberendezéssel üzemelnek. Ezeknek a töltőknek a teljesítménye 2×22 kW (azaz két 22 kW-os töltést tudnak egyszerre lebonyolítani). Átlagos töltési idejük 1,5-3 óra. Töltőállomásonként 2, zöldre festett parkolóhelyet is kialakított az önkormányzat, amivel összesen 18 db töltési parkolóhely jött létre Debrecenben. A töltőállomásokhoz tartozó parkolóhelyek mostantól kizárólag a töltés idejére vehetők majd igénybe, melyre a kihelyezett jelzőtáblák is felhívják a figyelmet. Egyelőre az elektromos töltőállomások használata – mint ahogy a zöld rendszámú autók számára a debreceni fizető várakozóhelyek használata is – ingyenes lesz.

A 10. töltőállomást – a Segner téri MOL benzinkútnál – várhatóan 2019-ben építteti ki az önkormányzat, úgynevezett „C” típusú töltőberendezéssel, más néven villámtöltővel. A villámtöltő egy, legalább 42 kW teljesítményű „CHAdeMO” plusz egy CCS töltőfejjel rendelkezik majd, és a töltőbe integrált, legalább 4 méter hosszúságú töltőkábellel lesz felszerelve. Ez a töltőállomás az „A” típusúakhoz képest lényegesen rövidebb idejű töltést fog lehetővé tenni.