Debrecen Hotels

Tüntettek Ungváron az európai regisztrációjú gépkocsik ukrajnai belépésének szigorítása ellen

  2018 nov 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Több száz kárpátaljai autótulajdonos rendezett tüntetést vasárnap este Ungváron, mert Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel – magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat belföldön használják.

Az autósok az ungvári stadionnál gyülekeztek, majd a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal elé vonultak. A tiltakozók azt követelik, hogy kezdjen tárgyalásokat velük a megye vezetése – adták hírül kárpátaljai hírportálok.
A jelentések szerint a tüntetők gépkocsi gumiköpenyeket raktak le az adminisztráció épülete elé, és meggyújtották őket. A tiltakozók nem engedték a helyszínre érkezett tűzoltóknak a lángok oltását.

Hétfő reggelre a külföldi rendszámmal közlekedő autósok útblokádot hirdettek a közúti határátkelőhelyek, közte a Csap-Záhony átkelő elé.

A törvényi szigorítás és bizonytalanság ellen fellépők vasárnap országosan nyolc határátkelőhely forgalmát akadályozták, főként az ukrán-lengyel határon és egy-egy ukrán-szlovák, valamint ukrán-román átkelőét Kárpátalján.

Az ukrán belügyminisztérium vasárnap esti nyilatkozatban szólította fel a “jogi szabályozatlanság túszaivá vált”, tiltakozókat és határblokádot folytató autósokat, hogy tartózkodjanak a radikális megnyilvánulásoktól.
Ukrajnában, főként a külföldi államokkal határos régiókban nagyon sokan közlekednek EU-tagországokban regisztrált, ott a honi áraknál jóval olcsóbban vásárolt járművekkel,