Debrecen Hotels

Tüntetés lesz Debrecenben az új akkumulátorgyár ellen is

  2023 máj 11 / #debrecen
Google ads
Google ads

Ismét megmozdulásra hívják a debrecenieket és mindenkit, aki nem akarja, hogy Magyarország “akkumulátorgyarmattá” váljon.

“Szijjártó Péter, Kósa Lajos és Papp László polgármester a lakosság megkérdezése nélkül egy újabb akkumulátorgyár építését jelentette be Debrecenben” – emlékeztetnek egy május 23-ára (keddre) tervezett tüntetés Facebook-eseményénél.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Papp László és a kormány a debreceni lakosság kifejezett tiltakozása ellenére, stikában egyezett meg az újabb kínai beruházókkal. Ezzel a döntéssel a kormány és a polgármester végérvényesen kiszolgáltatja Debrecen termőföldjeit, vízkincsét és a tiszta levegőt a külföldi nagyvállalatok zsebeinek kitömése érdekében. Ezekből a gyárakból a magyar emberek semmit sem profitálnak, kizárólag akkugyarmattá változtatják hazánkat. Egy akkugyár is sok Debrecenbe, nemhogy kettő! Jöjjön el Ön is és tiltakozzunk közösen Debrecen kiárusítása és elszennyezése ellen!

írják a szervezők.

A tüntetés a Csapó utcán lesz.

“Megdöbbentő és elfogadhatatlan”

A “kormány szembemegy a magyar nemzeti érdekekkel” és “hazug állításokkal” próbálja igazolni az akkumulátorgyár-beruházásokat – jelentette ki szerdai, interneten is közvetített pécsi sajtótájékoztatóján az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt emlékeztetett: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kósa Lajos fideszes parlamenti képviselő kedden egy újabb akkumulátorgyár létesítését jelentette be Debrecenben, melyhez a kormány 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Az ellenzéki politikus szerint különösen azok után megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy erről korábban nem tájékoztatták a helyieket, hogy a másik, szintén Debrecenben épülő kínai akkugyárat a helyiek tiltakozása ellenére “erőből akarják megvalósítani”.

A képviselő kijelentette: a “kormány szembemegy a magyar nemzeti érdekekkel” és “hazug állításokkal” próbálja e beruházásokat igazolni.
Szerinte “ordas nagy hazugság” volt a külügyminiszter részéről, hogy Magyarországon az akkumulátorgyáraknak szigorú környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük.

Ha ez valóban így lenne, nem vennék semmibe a mérnöki kamara kritikáit, nem adnának felmentéseket a beruházóknak, s nem szavazta volna le az általa vezetett bizottságban a kormányoldal az LMP környezetvédelmi célokat szolgáló indítványait

– sorolta Keresztes László Lóránt.

Szerinte a külügyminiszter azon szavai sem hihetők, miszerint a kormány célja, hogy “Magyarország a környezet védelmének éllovasa legyen”, ugyanis az akkugyárak “brutális mértékben használják fel a természeti kincseket”.

Keresztes László Lóránt elmondta: a kedden bejelentett beruházás vízigényét Szijjártó Péter szerint 95 százalékban szürkevízzel fedeznék, azonban ez sem hihető, hiszen a kormány nem tudja felmutatni a szürkevízprogram megvalósításához szükséges “stratégiai dokumentumot”.

Hozzátette, a külügyminiszter azt mondta, hogy “a cégek rengeteg munkahelyet teremtenek” és infrastrukturális fejlődést hoznak.

A gyakorlat és a befektetők bejelentései szerint azonban – mutatott rá – külföldiek dolgoznak majd az új gyárakban, az infrastrukturális fejlesztéseket – így a gyárak vízellátását – pedig a kormány állja a magyar adófizetők pénzéből.

“Papp László vagy kényszeres hazudozó, vagy csak egyszerhasználatos eszköz a gazdái kezében” – itt a DK reakciója az újabb debreceni akkumulátorgyárra

A bizottsági elnök szerint “cinikus és hazug” Szijjártó Péter azon állítása is, miszerint a “kormány elismeri, hogy mindenki számára a legfontosabb az egészséges környezet”. Úgy vélte: ha ez így lenne, nem titkosítanának minden érdemi információt, hanem tisztességes tájékoztatást adnának, nem engednék el a szigorú környezetvédelmi vizsgálatokat, hanem megkövetelnék azokat, s kikérnék a helyiek véleményét.

Keresztes László Lóránt szerint “a kormány bebizonyította, hogy semmibe veszi a helyiek, a magyarok véleményét, érdekeit”, továbbá elhallgatja az akkumulátorgyárakkal járó környezeti kockázatokat, s gazdasági fejlődésről beszél, miközben csak “annyi történik, hogy idegen cégek idetelepítik kockázatos gyártásaikat, miközben a profitot kiviszik az országból”.

Közölte: az LMP továbbra is mindent megtesz a magyarországi természeti kincsek védelmében, ehhez pedig minden eszközt fel fog használni.
Bejelentette, hogy a párt debreceni szervezetének kezdeményezésére május 23-án tüntetést tartanak, amelynek részleteit a későbbiekben ismertetik.