Debrecen Hotels

Trump örömmel fogadja, ha a brazil elnök a fiát nevezi ki washingtoni nagykövetnek

  2019 Júl 31 / #debrecen
Google ads
Google ads

Donald Trump amerikai elnök örömmel fogadja, ha Jair Bolsonaro brazil elnök a saját fiát, Eduardo Bolsonarót nevezi ki washingtoni nagykövetnek.

“Szerintem ez egy nagyon is szép kinevezés lenne” – jelentette ki Trump kedden újságíróknak Washingtonban. Hozzátette, hogy szerinte ez nem nepotizmus, azaz a rokonok előtérbe helyezése, kiváltságos helyzetbe hozása. Trump megjegyezte azt is, hogy az ifjabb Bolsonaro “figyelemre méltó” ember. Jair Bolsonaro július elején vetette fel, hogy 35 éves fiát szeretné washingtoni nagykövetnek jelölni. “Barátja Trump gyermekeinek, beszél angolul, spanyolul és széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a világpolitikában. Szerintem a megfelelő ember lenne és tökéletesen ellátná a munkáját Washingtonban” – mondta a brazil elnök, akinek öt gyermeke van. A nagykövetnek szánt Eduardo fia az első házasságából született.

Eduardo Bolsonaro jelenleg képviselő a brazil szövetségi parlamentben. A lehetséges kinevezésről beszélve az amerikai elnök egyúttal kifejtette azt is, hogy az amerikai kormány szabadkereskedelmi egyezményt szeretne kötni Brazíliával. “Brazília nagyszerű kereskedelmi partnerünk, nekem remek a kapcsolatom az országgal és fantasztikus a kapcsolatom az elnökével” – hangoztatta Trump. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter jelenleg éppen Brazíliában tárgyal, de az esetleges amerikai-brazil szabadkereskedelmi megállapodást illetően csupán annyit jegyzett meg Sao Paulo városában újságíróknak, hogy “a Mercosurnak jelenleg éppen elég dolga van az Európai Unióval kötött megállapodás véglegesítésével (…) komplikált lenne két dolgot egyszerre bonyolítani”. A Mercosur az Argentínát, Brazíliát, Paraguayt és Uruguayt tömörítő dél-amerikai közös piac, amellyel az Európai Unónak – csaknem húsz évig tartó tárgyalások után – június végén sikerült előzetes egyezségre jutnia.

Az Egyesült Államok és Brazília kereskedelmi mérlege jelenleg az amerikaiak számára pozitív: az amerikai sajtóban megjelent adatok szerint Washington tavaly 66,4 milliárd dollár értékben exportált Brazíliába és 37,5 milliárd dollár értékben hozott be onnan árukat.