Trendszerűen csökken az ingatlanbefektetések hozama

2019.02.05

Trendszerűen csökken az ingatlanbefektetések hozama, ugyanis a hasonló méretű és fekvésű eladó, illetve kiadó lakások eladási árának és bérleti díjainak összevetéséből számított Ingatlanpiaci Hozam Index a teljes magyar piacon 5,86 százalék, azaz egy ingatlantulajdonos, ha lakását bérbe adta, akkor 2018. február eleje és 2019. január vége között az adott ingatlan vételárának 5,86 százalékát várhatta el bérleti díjként egyéves viszonylatban – közölte a Reálmonitor Kft. saját számításaira hivatkozva kedden az MTI-vel.

A Reálmonitor Kft. számításait az általa üzemeltetett Árminimum.hu oldal adataira alapozta, amely a teljes magyar hirdetési piac 99,5 százalékát figyeli. A társaság a teljes magyar ingatlanpiac kínálati oldalát elemezve 2018. február elejétől 2019. január végéig több mint 3 millió különböző használtingatlan-hirdetést dolgozott fel, amelyek körülbelül 330 ezer ingatlanhoz tartoztak, ezeknél vizsgálták meg a piaci árazás és az ingatlanpiaci megtérülések összefüggéseit. Számításaik szerint a lakáskiadással elérhető hozam Budapesten 5,29 százalék, a megyeszékhelyeken 6,47 százalék, a nagyobb vidéki városokban pedig 5,89 százalék, azonban az elmúlt hónapokban a hozam mindenütt mérséklődött. A közlemény idézte Faragó Pétert a Reálmonitor Kft. ügyvezetőjét, aki szerint mindezek alapján nem kizárt, hogy közeleg az ingatlanpiaci felfutás csúcspontja, de hozzátette, hogy megtorpanásról még nincs szó.

Az egy hónap alatt piacra került, illetve eladott ingatlanok hányadosából képzett Ingatlanpiaci Kínálati Index értéke 0,97, vagyis januárban több lakás kelt el, mint amennyit meghirdettek. Ugyanakkor megjegyezték, hogy az index értéke 2018. januárjában még 1,25 volt, vagyis tavaly év elején még pont ellentétes folyamatok uralták a magyar ingatlanpiacot.

az eredeti hír itt elérhető