Debrecen Hotels

Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a rendőrség a debreceni gyalogátkelőkre

  2018 feb 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Belváros – Tócóskert Rendőrőrs munkatársai ezúttal a Nagyállomás közelében tartottak fokozott ellenőrzést a gyalogosok védelmében.
A közlekedésbiztonsági helyzet javítása és a balesetek megelőzése érdekében a rendőrök visszatérően ellenőrzik Debrecenben a gyalogos-átkelőhelyeket. A Belváros-Tócóskert Rendőrőrs egyenruhásai 2018. február 26-án a Nagyállomás közelében lévő gyalogos-átkelőhelyeket ellenőrizték. A rendőrök elsődleges célja a segítő szándékú figyelemfelhívás és a közlekedési szabályok érvényre juttatása volt.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság ezúton is felhívja a figyelmet, hogy a gyalogosbalesetek a közlekedési szabályok betartásával és több odafigyeléssel megelőzhetők!

A gyalogosok – a kerékpárosok mellett – a közúti közlekedés legvédtelenebb, legsérülékenyebb résztvevői, amely indokolja, hogy kiemelten odafigyeljünk rájuk. A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a belterületi csomópontoknál, a bevásárlóközpontok, vasúti és autóbusz pályaudvarok környezetében, illetve a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények közelében.

 

8 fontos tanács a gyalogosbalesetek megelőzése érdekében:

1. Vezessünk körültekintőbben, óvatosabban és lassabban!

2. Tartsuk mindig tisztán a gépjármű fényszóróit, világító eszközeit, valamint szélvédőit és cseréljük le az elöregedett ablaktörlő lapátot!

3. A belső párásodás megszüntetése nélkül soha ne induljunk útnak!

4. Számoljunk mindig azzal, hogy a jármű féktávolsága a hőmérséklet, a leesett csapadék és az útviszonyok függvényében akár jelentős mértékben is megnőhet, és ez meghatározó lehet abban, hogy a baleset elkerülhető, vagy sem!

5. Akkor is késedelem nélkül reagáljunk az adott közlekedési szituációra, ha a gyalogos esetleg figyelmetlenül, vagy szabálytalanul, nem elsőbbségi helyzetben kíván áthaladni az úttesten!

6. A gyerekek (akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek), valamint a többnyire lassabban, bizonytalanabbul haladó idősebbek különös odafigyelést igényelnek.

7. Télen legyünk türelmesebbek az úttesten lassabban haladó gyalogosokkal szemben, biztosítsuk biztonságos átkelésüket, és véletlenül se próbáljunk meg az előttünk áthaladó gyalogos mögött közvetlenül áthaladni (várjuk meg, míg a gyalogos átér az úttesten, hiszen az elsőbbségadási kötelezettség a gyalogos járdára való fellépéséig tart)!

8. A fokozott óvatosságra különösen nagy szükség van a nagyobb belterületi csomópontoknál, a bevásárló központok, vasúti-, és autóbusz-pályaudvarok környezetében, a gyalogos átkelőhelyek megközelítése során, valamint a gyermekek, a fiatalok és az idősek által látogatott intézmények (tanintézetek, sportlétesítmények, nyugdíjas otthonok) közelében.