Debrecen Hotels

További 150 millió eurót költ az EU az Afrikában lévő migránsok védelméért és visszatérésük és visszailleszkedésük támogatásáért

  2018 feb 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az Európai Unió a mai napon három új programot fogad el, melyek összesen több mint 150 millió euró finanszírozásban részesülnek majd az afrikai stabilitással és az irreguláris migráció okainak kezelésével foglalkozó szükséghelyzeti alap (Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért) forrásaiból. Az új programok az Afrikai Unió, az EU és az ENSZ közös munkacsoportja által a Líbiában kialakult migrációs helyzet kezelése érdekében vállalt kötelezettségek teljesítését szolgálják. Azokat a jelenleg is folyó uniós erőfeszítéseket egészítik ki, melyek arra irányulnak, hogy a migránsok védelemben részesüljenek, és esélyt kapjanak a tartós visszailleszkedésre Líbiában, a közép-mediterrán útvonalon fekvő országokban, valamint Etiópiában.

Az Európai Bizottság és a tagállamok – az erre a célra már jelenleg is folyósított támogatásokon felül, melyek összege 162  millió eurót tesz ki – további 115 millió eurót biztosítanak a Líbiában tartózkodó migránsok támogatására. A program helyszíni megvalósításában a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) is részt fog venni. Ez az új regionális program egyrészt arra irányul, hogy további 3800 menekült védelmét és Líbiából történő evakuálását finanszírozza, másrészt ahhoz biztosít forrásokat, hogy 15 000, Líbiában rekedt migráns védelemben részesüljön, önkéntesen hazatérhessen hazájába, és ott a visszailleszkedés megkönnyítése érdekében támogatásban részesüljön. A program ezenfelül 14 000, nemzetközi védelemre szoruló ember Nigerből, Csádból, Kamerunból és Burkina Fasóból történő áttelepítéséhez is támogatást nyújt majd.

Egy másik program keretében az EU 20 millió eurót fog arra fordítani, hogy javítsa a kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsok, különösen a fiatalok és a nők megsegítését a Száhel-övezetben és a Csád-tó medencéjében fekvő tranzitországokban.

Az EU az említetteken túl 15 millió euróval fogja növelni azt a támogatást, mellyel a hazájukba visszatelepülő etióp migránsok visszailleszkedését segíti.