Debrecen Hotels

Tovább nőtt a debreceni reptér forgalma

  2018 okt 05 / #debrecen
Google ads
Google ads

Szeptemberben is dinamikusan fejlődött a Debrecen Airport utasforgalma. Az előző év azonos időszakával összehasonlítva idén szeptemberben 17 %-kal többen, mintegy 37 180-an keresték fel Magyarország második legnagyobb forgalmú repülőterét. Ez idén a negyedik legjobb hónap volt az utasforgalom tekintetében. Az év első 9 hónapjában közel 300 000 utas fordult meg nálunk, a Debrecen Airporton.

Debrecen Airport 2017.szeptember 2018.szeptember Változás
Utasforgalom (fő) 31 750   37 180   17 %
Debrecen Airport 2017. JAN-SZEP 2018. JAN-SZEP Változás
Utasforgalom (fő) 246 580 297 830       21 %   

 

Tamás László, a Debrecen Airport járatfejlesztési igazgatója a 2018-as szeptemberi és a 2018-as kilenchavi eredményeket a következő sorokban foglalta össze:

A Debrecen Airport utasforgalma 2018. szeptemberi és az év első kilenc hónapjában is erősen fejlődött. Közép-Kelet Európa legnagyobb légitársasága, a Wizz Air a debreceni bázis gépével már a nyári menetrend kezdete óta több frekvenciával közlekedik és a gép kapacitása a nyári szünetben a maximumon üzemelt, Londonba már heti 10, Eindhovenbe pedig heti 3 járattal ill. a többi úti célokra heti 2 frekvenciával. Európa egyetlen 5-csillagos légitársasága a Lufthansa pedig hetente 5-ször repül március vége óta Debrecenből Európa legjobb repülőterére, Münchenbe. Így jelenleg 7 európai és izraeli metropoliszba, London, Párizs, München, Milánó, Moszkva, Eindhoven, Tel Avivba is van közvetlen menetrend szerinti légi összeköttetése Debrecennek és a kelet-magyarországi régiónak. A malmöi járat megszünésével is természetesen maradt alternatíva Debrecenből a Skandináviába indulóknak hiszen egyetlen müncheni átszállással Koppenhágába, Stockholmba vagy Oslóba is el lehet repülni.

2018 év végéig – a reális becslések alapján- 375-400 ezer légi utasunk lesz, ami 2019-ben további 250-300 ezer utassal fog bővülni. Ezzel az utasforgalmi eredménnyel az Airport Council International tanulmánya szerint a Debrecen Airport utasforgalma jövőre már körülbelül 500 (!) munkahelyet fog támogatni a régió ill. a vonzáskörzet munkaerőpiacán.

 

Decembertől új úti célokkal bővül a kínálat

Közel két hónap múlva, 2018. december közepétől a Wizz Air már 2 bázis gépet fog üzemeltetni a Debrecen Airportról és további 8 új úti céllal bővíti a debreceni kínálatot. 2018. decembertől: Barcelona, Dortmund, Doncaster, Bázel, Milánó-Malpensa és 2019. márciustól, három meseszép mediterrán sziget: Málta, Ciprus és Palma de Mallorca is elérhető lesz Kelet-Magyarország repülőteréről.

 

Forró nyár, +21%-kal több charter utas

A nyári hónapok forint gyengülése kedvezően hatott bizonyos desztinációkról a beutazó forgalomra, valamint a gyenge török líra miatt rendkívül megnőtt a kereslet Törökországba egész Európából. A többi charter desztinációk is masszívan az elvárások felett teljesítettek, szinte minden járatunk teltházas volt. A Török Riviérára, Barcelonába, Zakynthosra, Hurghadaba és Burgaszba töretlen volt az érdeklődés és idén ismét túlkeresletről számolhatunk be, amelyet jövőre további kapacitásbővítéssel lehet csak kompenzálni. Idén a charter utasok száma 21%-kal bővült és több mint 28 ezer utassal az utóbbi 9 év (!) legerősebb charter szezonján vagyunk túl. Akik idén lemaradtak a nyári charter járatokról, azoknak ajánljuk a Lufthansa számos mediterrán kínálatát még ősszel is, egyetlen müncheni átszállással, ill. a Wizz Air közvetlen járatait.

 

A régió vezető regionális repülőtere

Kassán stagnáló ill. Nagyváradon erősen visszaeső tendenciát mutat az elérhető desztinációk száma és az ülőhelykapacitás is. Mindeközben a debreceni járatsűrítéseknek ill. a májusi bejelentésnek köszönhetően 2018-ban és 2019-ben további jelentős növekedésre számítunk a Debrecen Airporton a külföldi turisták és üzleti utasok által eltöltött vendégéjszakák számát illetően ill. a régió szállodáinak kihasználtsága is folyamatosan fog javulni. A vendéglátóhelyek, szabadidős és turisztikai szolgáltatók ill. a személyszállító cégek forgalma és az ÁFA és IFA bevételek is jelentősen fognak növekedni a régiónkban. Kárpátaljáról, Kelet-Szlovákiából és a Partiumból és Hajdú-Bihar megyéből is egyre többen választják a Debrecen Airportot, hiszen a mi repülőterünk kínálja a legtöbb alacsony viteldíjú úti célt a régió regionális repülőterei közül. Így a Debrecen Airport helyzeti előnybe került és a stratégiai célunk, hogy a régió vezető repülőterévé váljunk már 2019-től és tovább dinamizáljuk a régió turisztikai és munkaerőpiacát és további befektetéseknek adjunk lehetőséget.”