Debrecen Hotels

Tovább látható a Szent Korona másolata a Déri Múzeumban

  2019 jan 16 / #debrecen
Google ads
Google ads

A szabadság fővárosa címmel hívott életre városunk vezetése különleges rendezvénysorozatot, amellyel felidézi, hogy 1849-ben fél évig Debrecen volt a nemzet fővárosa. Az események első programjaként – a Nemzeti Múzeum jóvoltából – Debrecenbe érkezett a magyar Szent Korona hiteles másolata, amely a Déri Múzeum „A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849” című időszaki kiállításán látható.

A korábban közöltekkel ellentétben a történelmi tárgy hiteles másolatát a nagy érdeklődés miatt a kiállítás nyitvatartási idejének végéig, március 3-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Január 21. hétfő, 13 óra

 

Együttműködési megállapodást ír alá a Déri Múzeumban Angela Lupşea, a Nagyváradi Várostörténeti Múzeum – Kulturális Komplexum (Románia)főigazgatója és dr. Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója. A két intézményvezető ezzel a szerződéssel erősíti meg szándékát, hogy a jövőben még szorosabbra vonják a két múzeum közötti szakmai kapcsolatokat (kiállításcsere, tudományos kutatások, konferenciák, képzések közös szervezése).

Helyszín: a Déri Múzeum állandó kiállításának debreceni Városházát bemutató egysége.

 

Január 21. hétfő, 18 óra

 A gyűjtő és a kurátor közös tárlatvezetése a Tisztelt Németh Lajos professzor! – Az Antal–Lusztig-gyűjtemény 50 éves című kiállításban. Utána: Bánó András–Antal Páter: A műgyűjtő című beszélgetőkönyv (kiadó: Kálmán Makláry Fine Arts) bemutatója.

Helyszín: MODEM kiállítótér. A rendezvény ingyenesen látogatható.

 

Január 22. kedd, 16.30:

Rendhagyó tárlatvezetés “A másik főváros – Kossuth és Debrecen 1849” című időszaki kiállításban. A tárlatot bemutatja: kurátora, Korompai Balázs történész, muzeológus.

Helyszín: Déri Múzeum, Kupola. A rendezvény ingyenesen látogatható.