Debrecen Hotels

Több tízezren gyűltek össze Isztambulban, hogy a két évvel ezelőtti török puccskísérletre emlékezzenek

  2018 Júl 16 / #debrecen
Google ads
Google ads

Több tízezer ember gyűlt össze vasárnap késő este Isztambulban a Július 15. vértanúinak hídja (volt Boszporusz-híd) ázsiai hídfőjénél, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel együtt emlékezzen a két évvel ezelőtti puccskísérletre – jelentette vasárnap az NTV török hírtelevízió.

A demokrácia és a nemzeti egység napja fénypontjának számító esti megemlékezés biztonsága érdekében a hidat már a kora délutáni órákban lezárták a forgalom elől. A program egyperces néma tiszteletadással, majd a török himnusz eléneklésével kezdődött. Ezt követően egy imám olvasott fel a Koránból, majd a 2016-os puccskísérlet halálos áldozatainak nevei is egyenként elhangoztak.

A helyszínre érkező Erdogan először a tavaly átadott Mártírok emlékművét kereste fel, ahol a vallásügyi igazgatóság vezetője, Ali Erbas mondott imát. Amikor a török elnök később a színpadra lépett, a nemzeti zászlókat lengető tömeg a mobiltelefonokat magasba emelve fényárral köszöntötte Erdogant.

Erdogan beszédében kijelentette: Törökország “a puccs lapjait úgy bezárta, hogy azok már ki nem nyílnak többé”. A június 9-én hatályba lépett elnöki rendszer utat nyit a demokrácia előtt és tartós stabilitást eredményez – tette hozzá.

A török államfő egyúttal jelezte: Ankara a külkapcsolataiban figyelembe veszi, hogy a másik fél miként viszonyul a 2016-os török puccskísérlethez.

A török vezetés az összeesküvésért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát okolja, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek tekint. Ankara az incidens óta megtorlóan lép fel a mozgalom tagjai ellen, akik a hivatalos álláspont szerint hosszú évek alatt szivárogtak be a török állami, valamint magánszférába.

Törökország mind belföldön, mind külföldön szakadatlanul folytatja a puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózat elleni harcot – szögezte le Erdogan, emlékeztetve, hogy a török hírszerzés a napokban két gülenistát szállított vissza Törökországba Ukrajnából, egyet pedig Azerbajdzsánból. Rámutatott: az elmúlt két évben Ankara összeomlasztotta a Gülen-hálózatnak az államban, a gazdaságban, a médiában és a civil szervezetekben húzódó szerveződéseit. “Levágtuk a polip karjait” – fogalmazott.

Erdogan hangoztatta: nincs olyan erő, amely Törökországot letéríthetné az útjáról.
Az Anadolu török állami hírügyökség Erdogan felszólalását követően élő adásban közvetítette, ahogy a hírügynökség stábja az amerikai Pennsylvania államban helikopterrel berepül a fölé az Anadolu által “terrortábornak” nevezett épületegyüttes fölé, ahol Gülen él.
Törökországban vasárnap napközben a hivatalos progamok keretében országszerte megemlékezéseket tartottak a katonai temetőkben. Ezek mellett Isztambulban emlékerdőt avattak, de még futóversenyt is rendeztek.

Éjfél után 0 óra 13 perckor az ország minden dzsámijából halottsiratót mondtak a müezzinek.
Az évforduló alkalmából Erdogan több elnöki rendeletet is kiadott. Az egyik szerint a védelmi minisztérium irányítása alá került a hadsereg főparancsnoksága. Egy másikban Erdogan arról rendelkezett, hogy a Legfelsőbb Katonai Tanácsnak (YAS) a mindenkori alelnök, az oktatási miniszter, továbbá a kincstári és pénzügyminiszter is tagja lesz. Erdogan július 9-én saját vejét, Berat Albayrakot nevezte ki a kincstári és pénzügyi tárca élére. Albayrak korábban az ország energiaügyi minisztere volt.

Az Anadolu összesítése alapján a puccskísérlet óta 289 per indult a puccsisták ellen és eddig 194-ben született ítélet. 2381 vádlottból 1624-en életfogytiglani szabadságvesztést kaptak, 757-et pedig 1 év 2 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtottak.

2016. július 15. éjszakáján az összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A hídon nyitottak először tüzet civilekre. A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Erdogan elnök az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Hivatalos összesítések szerint az összecsapásokban 251 ember életét vesztette, csaknem 2200-an pedig megsebesültek. A korábbi Boszporusz-híd erről az eseményről kapta az új nevét.