Több mint 600 sértettnek okoztak összesen mintegy 800 millió forintos kárt

2019.02.25

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa 2019.02.25-én 9 órától a következő ügyet tárgyalja.

A megismételt eljárásában első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2018 áprilisában üzletszerűen, folytatólagosan és bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt I. r. K. G., III.r. SZ. A. és IV. r. F. R. vádlottat 3 év 6 hónap, II. r. T. E. vádlottat 4 év 6 hónap, V. r. P. I. vádlottat 2 év, VI. r. P. K. vádlottat pedig 2 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte és minden vádlottat eltiltott a közügyek gyakorlásától. Ezenkívül II. r. vádlottal szemben 9 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt a törvényszék, VI. r. vádlottat pedig 3 évre eltiltotta a jogász végzettséghez fűződő foglalkozástól. VII.r. G. F. S. vádlottat bűnpártolás vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta.

Kötelezte a bíróság a vádlottakat a több, mint 600 sértettnek okozott mintegy 800 millió forint kár megtérítésére is. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért illetve enyhítésért fellebbeztek. A bíróság által megállapított tényállás szerint I., II. és III. rendű vádlottak 2003-ban létrehoztak egy közös vállalkozást. Először élelmiszer-kereskedelmi tevékenységet akartak folytatni, majd felfigyeltek az ingatlanbefektetésben rejlő lehetőségekre. Ennek érdekében országos szinten működő irodahálózatot hoztak létre azzal a céllal, hogy a befektetők pénzét összegyűjtik, és saját céljaikra fordítják. V. r. vádlott az alapító tagok beszervezésével foglalkozott, VI. r. vádlott pedig a működés jogi hátterét biztosította. A hálózat beindítását hatalmas reklámkampánnyal, óriásplakátokkal és újsághirdetésekkel is kiegészítették.

Tevékenységük során I., II. és III. r. vádlottak álnevet használtak. A 3, 6, 12 hónapra meghirdetett magas hozam reményében több, mint 600 sértett kívánta pénzét befektetni a vádlottak által működtetett szövetkezetben, s e célból 50 ezertől 20 millió forintig terjedő összegeket fizetettek be a cég bankszámlájára. A vádlottak az elkövetett csalásokból származó pénz eredetének leplezésére azt a módszert dolgozták ki, hogy a sértettek által befizetett összegeket különböző bankszámlákra utalták át. Nyilvános ülés.

az eredeti hír itt elérhető