Debrecen Hotels

Több millió forintot lopott el a gondozottaktól egy hajdúszoboszlói idősotthon pénztárosa

  2018 feb 15 / #debrecen
Google ads
Google ads

A hajdúszoboszlói asszony egy, a településen működő idősotthonban dolgozott házipénztárosként. Feladata volt a pénzkezelés, illetve az ellátottak értékeinek és vagyonának bizonylatolása, amit számítógépes programban is rögzítenie kellett.

Az ügyészség honlapján azt írja, a vádlott 2012. és 2015. között munkaköri kötelezettségeit megszegve az idősotthont érintő készpénzmozgásokat nem dokumentálta, illetve amennyiben papíralapú dokumentációt készített, elmulasztotta a befizetés számítógépes rendszerben történő rögzítését.

A fenti időszakban a vádlott 9 gondozott idős sértettől vett át látra szóló betétkönyveket, ingatlan eladásból származó és temetési költségként letétbe helyezett összegeket, amelyek kapcsán a szükséges pénztárbizonylatot egyes esetekben nem állította ki, illetve amennyiben papíralapú dokumentáció volt, a pénzmozgásokat nem rögzítette a számítógépes rendszerben. A hajdúszoboszlói asszony ezen sértettektől több százezres, illetve több milliós nagyságrendű összegeket lopott el és azokat a saját céljaira fordította. Cselekményével az idős gondozottaknak több mint 7,5 millió forint kárt okozott, amelynek csupán a töredéke térült meg.

A vádlott feladatai közé tartozott az is, hogy az idősotthonban lévő gondozottak gyógyszer és gyógyászati segédeszköz igényét havi rendszerességgel kielégítő gazdasági társaság részére az általa megküldött számla alapján az összeget kifizesse. A vádlott 2014. szeptember vége és 2015. augusztus közepe közötti időszakban 12 alkalommal nem fizette ki a gyógyszerek és segédeszközök ellenértékét a szállító cégnek, mely cselekményével közel 6,5 millió forint kárt okozott az idősotthon fenntartójának, mint sértettnek.

Az idősotthon külső megrendelők számára is biztosított ebédkihordást, amelynek ellenértékét szintén a vádlottnak kellett bevételeznie, illetve azzal el kellett számolnia a fenntartó felé. 2014. és 2015. évben a vádlott az e körben történt befizetéseket nem könyvelte le, a magánszemélyektől átvett pénzt saját céljaira használta fel, ezáltal több mint 2 millió forint kárt okozott a fenntartónak.

A szabadlábon védekező vádlott ellen a Hajdúszoboszlói Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, nagyobb értékre, üzletszerűen, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon. A vádiratban börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra is, hogy a bíróság a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényeket érdemben bírálja el.