Debrecen Hotels

Tizenkét kortárs művész és dizájner alkotásaiból nyílt kiállítás a Modemben

  2018 nov 10 / #debrecen
Google ads
Google ads

Dizájnrezisztencia címmel tizenkét kortárs művész és dizájner legújabb alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

Süli-Zakar Szabolcs, a Debreceni Nemzetközi Művésztelep (DNM) szakmai vezetője a megnyitón elmondta: a DNM egyik kiemelt célja, hogy debreceni, debreceni származású művészeket hívjon meg országos és nemzetközi kvalitású művészekkel egy közösségi térbe. A tárlat az újraszerveződött DNM harmadik kiállítása, a kiállított munkák egy része pedig a Modem gyűjteményébe kerül – tette hozzá.

Simon Andrea, a Ludwig Múzeum Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának vezetője hangsúlyozta: bárhogyan is képzeljük el a jövőt, abban a dizájnnak meghatározó szerepe lesz. Kiemelte: a művésztelep résztvevői két fontos, ugyanakkor egymáshoz viszonyítva ambivalens kérdést tettek fel a dizájn totális szerepére vonatkozóan. Egyrészt arra voltak kíváncsiak, hogy lehet-e a globális társadalmi folyamatok kritikai terepe a dizájn, másrészt arra keresték a választ, hogy lehetséges-e, érdemes-e ellenállni a dizájn totálissá válásának. Koroknai Edit, a Modem igazgatója az MTI-nek elmondta: a tárlat a Csontó Lajos, Horányi Attila, Süli-Zakar Szabolcs művészeti vezetők által irányított művésztelep kéthetes nyári műhelymunkája során, valamint az ott elkezdődött aktív párbeszéd nyomán megvalósult munkákból jött létre.

A kiállítás olyan problémákkal foglalkozik, mint a dizájn és az ellenállás fogalma, a dizájn mindenhatósága, a dizájn és a művészet viszonya – fogalmazott. A január végéig nyitva tartó tárlaton Albert Ádám, Borbás Marci, Gábor Imre, Gróf Ferenc, Gryllus Ábris, Lőrincz Réka, Mátrai Erik, Molnár Dóra, Molnár Judit Lilla, Bartosz Mucha, Szigeti G. Csongor és Sztojánovits Andrea munkái láthatók – tette hozzá.