Debrecen Hotels

Tárlat nyílt a Debreceni Egyetemen a 20 éves NATO-tagságról

  2019 máj 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Debreceni Egyetemre érkezett a Magyarország 20 éve a NATO tagja című vándorkiállítás, amely hazánk kétévtizedes szerepvállalásának történetét mutatja be az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében.
A 20 évvel ezelőtti szerződéskötés archív felvételei, hadgyakorlatok, katonai bemutatók, afganisztáni és koszovói missziók, a Balti-országok légtérvédelmének képei – a Zrínyi Katonai Filmstúdió 20 év szövetségben – Magyarország és a NATO című kisfilmjének vetítésével kezdődött a vándorkiállítás megnyitója május 27-én, hétfőn a Debreceni Egyetem Főépületének 3. emeleti kerengőjén.

A Magyar Honvédség katonái – immár 20 éve a NATO kötelékében – járulnak hozzá Magyarország biztonságához és a globális béke fenntartásához. Nagyon fontos, hogy a katonák példamutatását követve, a hátországban, az egyetemeken is ezt a hazafias elszántságot képviseljük

– hangsúlyozta a megnyitón mondott köszöntőjében Pintér Ákos. A Debreceni Egyetem rektorhelyettese a hirek.unideb.hu kérdésére elmondta: az intézmény szorosabbra fűzi a kapcsolatát a Magyar Honvédséggel.

A Debreceni Egyetem mint tudásbázis innovációs és humánerőforrásként is kapcsolódik a honvédség korszerűsítését célzó Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési programhoz. Újfajta orvostudományi, informatikai és műszaki megoldások kerülhetnek át a civil iparból a hadászatba

– tájékoztatott Pintér Ákos.

Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország számára példátlan sikertörténet, hogy képes volt csatlakozni a világ legjobban működő katonai szövetségéhez.

Nagy megtiszteltetés, hogy a Debreceni Egyetem, Debrecen városa is otthon ad ennek a kiállításnak, hiszen ebben a városban állomásozik az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. Ez az alegység rendkívüli erőfeszítésekkel vett részt azokban a békefenntartói műveletekben, amelyek öregbítették hazánk haderejének a hírnevét, amelyek nyomán ma már mindenki tudja a NATO-ban, hogy a Magyar Honvédség egy valódi értékhozzáadó szereplője az észak-atlanti szövetségnek

– jelentette ki Németh Gergely.

A megnyitó ideje alatt hadtörténelmi, katonatörténelmi és katonai témájú könyvekből tartottak könyvvásárt, a kiállítás ideje alatt toborzópont is működik a helyszínen. A tárlat május 30-ig tekinthető meg a Debreceni Egyetem Főépületének 3. emeleti kerengőjén.