Tar Sándor új kötetéről beszélgetnek Budapesten

2018.01.04

Újra megjelent Tar Sándor Tájékoztató című írása korabeli dokumentumokkal és fotókkal kiegészítve. A kiadványt Lakner Lajos a Déri Múzeum irodalomtörténésze szerkesztette. A szöveg értelmezéséhez Bartha Eszter, Deczki Sarolta, Kálai Sándor és Lakner Lajos tanulmányai nyújtanak bevezetést.

A kötet iránt érdeklődőket a fővárosban 2018. január 17-én, 18 órakor várja a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A beszélgetés résztvevői:
Bartha Eszter, Deczki Sarolta, Kálai Sándor, Lakner Lajos és Vízvárdi András. A vendégekkel Valastyán Tamás, a Debreceni Egyetem Filozófiai Tanszékének docense, intézetigazgató beszélget.

Tar Sándor 1967 és 1970 között a drezdai VEB Trafo- und Röntgenwerk betanított munkása, majd 1975 és 1976 között ugyanitt otthonnevelő volt. Az itt szerzett élményeiből és tapasztalataiból született Tájékoztató című szociografikus írása, amely a Mozgó Világ 1976-os szociográfiai pályázatán megemelt első díjat kapott. A cenzúra miatt azonban végül a Kenedi János által szerkesztette szamizdat kiadványban, a Profilban látott napvilágot. A Tájékoztató olvasható szociográfiaként, az írói sors metaforikus alakzataként és az emberi kapcsolatok hiányáról, a végzetes párbeszéd nélküli egymás mellett élésről, az önreflexió hiányáról számot adó írásként is.

az eredeti hír itt elérhető