Debrecen Hotels

Tanuljatok szakmát, debreceni fiatalok! – üzeni az önkormányzat

  2018 Sze 12 / #debrecen
Google ads
Google ads

Biztos megélhetésre számíthat az a fiatal, vagy átképzés előtt álló felnőtt, aki ma a szakképzést választja Debrecenben és a régióban. Azok a cégek ugyanis, akik az elmúlt években a városban és környékén építették fel legújabb üzemeiket, állandó munkaerőutánpótlást igényelnek.

Az elmúlt 4 évben közel 6000 új munkahelyet hoztak létre azok a cégek, amelyek úgy döntöttek, hogy Debrecenben nyitják meg legújabb üzemeiket. Ezek a vállalatok azért határoztak úgy, hogy összesen 160 milliárd forintot fektetnek be Debrecenben, mert kellően vonzónak találták a célokat, amelyeket Debrecen önkormányzata kitűzött maga elé – mondta Komolay Szabolcs alpolgármester a Regionális Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó Konferencián. A debreceni önkormányzat célja, hogy új, minőségi munkahelyeket teremtsen, hogy minél többen találják meg a számításaikat Debrecenben, alapítsanak itt családot és éljenek a városban. Komolay Szabolcs hozzátette: Debrecennek több évszázados oktatási hagyományai vannak, ezért az ideköltöző, nagy nemzetközi cégek tudják, hogy itt biztos és képzett munkaerőutánpótlásra számíthatnak.  Az alpolgármester kiemelte: az a fiatal vagy átképzés előtt álló felnőtt munkavállaló,

aki ma úgy dönt, hogy tisztességesen kitanul egy szakmát, biztos és versenyképes fizetésre számíthat Debrecenben. A 2014 és 2018 között megnyílt közel 6000 új álláshely több mint 60 százaléka ugyanis szakképesítést igényel.

Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára örvendetesnek nevezte, hogy jelenleg a debreceni szakközépiskolásoknak már a 83 százaléka vesz részt a duális képzésben. Az olyan piacvezető cégek, mint a szoftverfejlesztésben élen járó National Instrument, vagy a csapágygyártásban jeleskedő FAG ugyanis együttműködnek a szakképző műhelyekkel, így a tanulóknak nemcsak arra nyílik lehetősége, hogy kitanulják az adott szakmát, hanem az iskola elvégzése után azonnal álláshoz is juthatnak ezeknél a cégeknél.

Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár köszönetet mondott Debrecen városvezetésének azért, hogy az elmúlt években olyan környezetet teremtettek, ami idevonzotta ezeket a jelentős cégeket. Az államtitkár előadásában kifejtette: Magyarország az elmúlt években olyan gazdasági fejlődési pályára lépett, amelynek hatására felértékelődött a szakképzés szerepe az oktatásban.  Pölöskei Gáborné rámutatott: ha versenyképesek akarunk maradni az unió többi országával, akkor meg kell fordítani azt a trendet, hogy idehaza a diákok 60 százaléka kizárólag az érettségiben és a továbbtanulásban gondolkodik, míg 40 százalék azon tanulók aránya, akik valamilyen szakmát akarnak tanulni. A tárcavezető felhívta a figyelmet: a nálunk még sokkal jobb gazdasági mutatókkal rendelkező Ausztriában mindössze a diákok 23 százaléka elégszik meg azzal, hogy csak az érettségiben vagy valamely egyetemi képzésben gondolkodjon. A többség úgy szeretne az érettségi után továbbtanulni, hogy közben már megszerez egy olyan szakmát is, amellyel már biztosan el tud helyezkedni a munkaerőpiacon.

Fotó: Miskolczi János