Tankcsatát videózott le egy drón Kijevnél

2022.03.10

Drónnal készült felvételt tett közzé a Guardian, illusztrálva, hogyan is zajlik tőlünk néhány száz kilométerre az orosz-ukrán háború.

A videón az látható, ahogyan orosz harci járművek behatolnak a Kijevtől 35 kilométerre lévő Brovari településre, majd az ukrán erők tüzet nyitnak rájuk. Az orosz hadoszlop valószínűleg túl hevesnek ítélte az ellenálást, így kénytelenek voltak visszafordulni.

Az oroszok tagadják, hogy gyermekkórházat támadtak volna

Az orosz légierő nem hajtott végre csapásokat Mariupol térségében lévő földi célpontokra – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

“Semmilyen feladatot sem hajtott végre földi célpontok ellen az orosz légierő Mariupol közelében” – mondta.
Azt állította, hogy a mariupoli 3. számú kórház elleni szerdai állítólagos “légicsapás” valójában “teljességgel megrendezett provokáció” volt, amelynek célja szerinte az oroszellenes hangulat fenntartása volt Nyugaton. Beszámolója szerint a mariupoli egészségügyi létesítmények, köztük a 3. számú kórház már február végén leálltak, a személyzetet és a betegeket “a nacionalisták” elzavarták.

Konasenkov a városból elköltözött szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a kórházat a kedvező taktikai elhelyezkedése miatt az Azov ukrán nacionalista zászlóalj erőddé alakította át. Azt mondta, hogy az épület külső és belső sérülései nem származhattak légibombától, mert az az összes falat ledöntötte volna.

A tábornok háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a városban körülzárt “nacionalistákat”, akiknek “provokációi” szerinte az ostromgyűrű szorosabbra húzásával szaporodni fognak. Azzal vádolta az Azov zászlóaljat, hogy tagjai szerinte “nyolc éven át tudatosan és különös kegyetlenséggel pusztították a civileket” a Donyec-medencében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki antalyai sajtótájékoztatón hamisnak nevezte azok az állításokat, amelyek szerint az orosz hadsereg szerdán egy szülészetnek otthont adó létesítményre mért csapást Mariupolban. Lavrov gyakorlatilag a Konasenkóéval egybehangzó változatát mondta el a történtekről, hozzátéve, hogy Oroszország már hétfőn tájékoztatta az ENSZ-t arról, hogy a kórház az Azov kezén van.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán megosztott a Twitteren egy videót, amelyen a mellékelt szöveg szerint egy mariupoli romos kórház volt látható, amelynek udvarába több lövedék vagy bomba csapódott be.

“Orosz csapatok támadtak egy szülészetre. Emberek, gyermekek vannak a romok alatt” – írta Zelenszkij. Későbbi ukrán tájékoztatás szerint az incidensben tizenheten – közöttük egy vajúdó nő – sebesültek meg – írja az MTI.

az eredeti hír itt elérhető