Debrecen Hotels

Szurikáta ikrek érkeztek a debreceni állatkertbe

  2021 ápr 29 / #debrecen
Google ads
Google ads

Nemcsak a tavaszi bébibumm, hanem új lakók érkezése nyomán is folyamatosan gazdagodó gyűjteménynek ad otthont a debreceni állatkert, ahova az elmúlt napokban egy hím szurikáta ikerpár érkezett az amszterdami állatkertből. A 2018-as születésű jövevényeket a rutinszerű karanténidőszakot követően örömmel befogadták társaik, így a közelgő újranyitást követően a teljes létszámú és a remények szerint a közeljövőben utódokkal is gyarapodó csapattal találkozhatnak majd a látogatók.

A szurikáta, más néven négyujjú manguszta (Suricata suricatta) Afrika déli részének szavannás vagy sivatagos területein élő kisragadozó. A táplálékát képező rovarok, kisebb emlősök vagy madárfiókák, esetleg gumós gyökerek után jellemzően nappal kutat, míg az éjszakákat az erős lábaival kiásott üregekben tölti. Csapatban él, egy-egy üregrendszert akár 30 egyed is lakhat. Mivel élőhelyükön számos ragadozó leselkedik a szurikátákra, a csapat legalább egy tagja hátsó lábaira egyenesedve folyamatosan kémleli a környező tájat és az eget, veszély esetén pedig jellegzetes, ugatásszerű hangjelzéssel figyelmezteti társait.

Kíváncsi természetüknek és jól megfigyelhető, szoros csapatdinamikájuknak köszönhetően a szurikáták a debreceni állatkert látogatóinak körében is nagy népszerűségnek örvendenek, ezért az intézmény évek óta napi látványetetést is tart náluk. E hagyományt természetesen a kibővült csapattal is folytatja majd, amint ismét megnyithatja kapuját.