Debrecen Hotels

Szórakozásból gyújtották fel a tanyát, majd megijedtek a tűztől

  2018 okt 02 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ellen a két fiatalkorú ellen, akik tavaly nyáron kedvtelésből tüzet gyújtottak egy lakatlan tanyaépületben.

Az I. és a II. rendű vádlott barátok voltak, előzetes megbeszélésüket követően mentek el 2017. augusztus 8-án a kora esti órákban a Hajdúhadház külterületén lévő, hosszabb ideje lakatlan, elhanyagolt tanyához. A kerítés nélküli, őrizetlen ingatlanon 3 nagy épület volt, a vádlottak a középső, korábban állattartásra kialakított épület középső részébe mentek, amely padlódeszkákkal 3 szintre volt osztva. Az alsó szinten használaton kívüli berendezési tárgyak, illetve nagyobb mennyiségű deszka és léc volt. A vádlottak felmásztak az épület 2. szintjére, ahol korábban szénát tároltak.

Eközben a helyszínre érkezett 2 gyermekkorú, akik látták a vádlottakat az épület felső szintjén, ezért odamentek hozzájuk. Ekkor a II. rendű vádlott elhatározta, hogy tüzet gyújt, elkérte az egyik kiskorú gyermektől az öngyújtóját. Lángra lobbantott egy papírdobozt, azonban a tűz hamar elaludt. Ezt látva az I. rendű vádlott papírokat gyűjtött össze, majd azt meggyújtotta és fadarabokat tett rá. A tűz keletkezését látva a 2 gyermekkorú megijedt és elszaladt a helyszínről. A tűz a padló résein keresztül továbbterjedt, a parázs az alsóbb szintekre hullt és meggyújtotta az ott tárolt bútor-, illetve fa maradványokat. Látva a tűz egyre nagyobb kiterjedését, a vádlottak homokkal, illetve cserepekkel megpróbálták azt eloltani, azonban ez nem sikerült, ezért segítségkérés nélkül gyorsan eltávoztak a helyszínről.

A nagy füstöt észlelte egy közelben lakó férfi, értesítette a tűzoltóságot, akiknek a helyszínre érkezést követően röviddel sikerült a tűz továbbterjedését megakadályozniuk.

A vádlottak által gyújtott tűz továbbterjedt a tanyát körülvevő erdő szélső fáira, illetve veszélyeztette a tanyát körbevevő erdő szélén lévő települést is.

A gyújtogatással 6,5 millió Ft rongálási kár keletkezett, amely nem térült meg.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a két vádlott ellen társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában felfüggesztett fiatalkorúak fogháza büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a járásbíróság állapítsa meg, hogy a próbaidő alatt a vádlottak pártfogó felügyelet alatt állnak. Indítványt tett továbbá arra, hogy a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt a járásbíróság érdemben bírálja el.