Debrecen Hotels

Szolidaritási alap: 823 millió euró uniós segítség nyolc tagállamnak, köztük Magyarországnak

  2020 nov 17 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Költségvetési Bizottság jóváhagyta a horvát földrengés, a lengyel áradások és a koronavírus okozta károk helyreállítására szánt 823 millió eurós uniós segítséget.

Az Európai Unió Szolidaritási Alapjából származó 823 millió euró támogatást az alábbiak szerint osztják szét:

  • több mint 132,7 millió euró előleget kap Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Magyarország és Lengyelország a 2020 elején a koronavírus-járvány okozta súlyos népegészségügyi vészhelyzet kezelésére.
  • Horvátország 683,7 millió eurót kap a 2020. márciusi pusztító erejű Zágráb- és környéki földrengés utáni helyreállításra. Az összeg első részletét, 88,9 millió eurót már 2020 augusztusában megkapta az ország.
  • Lengyelország több mint hétmillió eurót kap a Podkarpackie régiót sújtó júniusi áradások utáni helyreállításra.

 

Most először használják a szolidaritási alapot koronavírus-válaszlépésekre

2020-ban a koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezés keretében módosították az EU Szolidaritási Alapjának szabályait annak érdekében, hogy az Unió ezt a forrást is használhassa súlyos egészségügyi vészhelyzet esetén.

Összesen 19 ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Spanyolország) és három tagjelölt ország (Albánia, Montenegró és Szerbia) kért segítséget a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére. Magyarország, Írország, Görögország, Spanyolország, Portugália, Lengyelország és Horvátország előleget kap ebből az összegből, erről szólt a mai szavazás.

Háttér az EU Szolidaritási Alapjáról

Az egyes országoknak kifizetendő összegek részletes lebontása a Parlament jelentéstervezetében és a bizottsági javaslatban található. Magyarország előzetes kifizetésként kap most 26,6 millió eurót.

Olivier Chastel (Renew, Belgium) képviselő jelentését, amely a támogatásra irányuló javaslat elfogadását ajánlja, és Monika Hohlmeier (EPP, Németország) a költségvetés-módosítást jóváhagyását ajánló jelentését egyaránt 40-40 szavazattal fogadták el, ellenszavazat és tartózkodás nélkül.

 

A következő lépések

A tagállamok szakminisztereiből álló Tanács október 30-án már jóváhagyta a támogatást. A két jelentéstervezetet most még a Parlament egészének is el kell fogadnia. A támogatást ezután kaphatják meg a tagállamok. A Bizottság folyamatosan bírálja el a beérkezett tagállami kéréseket. Az eljárás végeztével tesz majd javaslatot az egyes támogatások végösszegére.