Debrecen Hotels

Szivárványosan színes koncertek Debrecenben

  2018 Júl 19 / #debrecen
Google ads
Google ads

Szivárványosan színes repertoárt hallhattak Debrecenben az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának koncertsorozatán az érdeklődők, többek között Jozef Lupták szlovákiai zeneszerző és gordonkaművész saját kompozícióit és Dobri Dániel darabjának ősbemutatóját.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tizennyolcadik alkalommal megrendezett nyári mesterkurzus- és koncertsorozat művésztanáraitól egyedülálló érdekességeket hallgathattak a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenyek látogatói.

A július 16-i Gordonka és ének gálán Jozef Lupták szlovákiai zeneszerző és gordonkaművész különleges hangulatú saját kompozíciói, Dobri Dániel darabjának ősbemutatója és Tóth Péter kortárs zeneszerző művei is felcsendültek. Az est előadóművészei: Jozef Lupták gordonkán, Bátori Éva ének, Szatmári Zsolt klarinéton, illetve Sarkady Katalin és Anducska Katalin zongorán.

Bátori Éva – az ének mesterkurzus vezetője – elmondta, mennyire fontosnak tartják, hogy az ifjú kortárs zeneszerzők lehetőséget kapjanak műveik bemutatására. Ennek szellemében az idei évben a Kortárs zenei énekverseny Petrovics Emil emlékére verseny résztvevői Petrovics Emil művei mellett kortárs zeneszerzők darabjait is választhatták, ezzel támogatva az ifjú szerzők munkájának megismerését.   

Július 17-én rendezték meg a Rezes gálát, amelynek széleskörű repertoárját rendszeres vastapssal értékelte a közönség.  Igazi csemegét jelentett Tekula Endre barokk kürt játéka, valamint a Kelemen Csaba által játszott Takemitsu darab, amelyben az újból és újból visszatérő szordínós játék különlegességét figyelhette meg a hallgatóság. Emellett Horváth Bence virtuóz trombitajátékával és Káip Róbert gyönyörű hangszínű harsona előadásával nyűgözte le a nézőket. Gyakran háttérben maradnak, mégis kulcsfontosságúak a zongorakísérők: Mogyorósi Éva, Richter Edit és Váradi Judit.  

Kelemen Csaba elmondása szerint ezek a mesterkurzusok kiváló alkalmat biztosítanak a módszertani ismeretek elmélyítésére. Számára saját tapasztalatainak átadása kiemelkedő fontosságú küldetés.

A július 18-i Kamarazenei gála műsorának érdekessége egyfelől a keretes szerkezet Johann Sebastian Bach művészete előtt tisztelegve, másrészt az az elképzelés, hogy kifejezetten brácsára írt darabok szólaljanak meg – ahogyan Nagy Sándor a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora elmondta. Nagy Sándor brácsajátékát Sarkady Katalin kísérte. A hangverseny második felében Jóföldi Anett fuvola, Zs. Szabó Mária hegedű, Scholz Anna gordonka és Lakatos Péter csembaló közös játékában gyönyörködhetett a közönség.

Az előadáson nagyon sok hallgató vett részt, akik nagy figyelemmel kísérték tanáraik játékát. Nagy Sándor tapasztalatai szerint – aki a kezdetek óta tart kurzust az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján – sokféle hallgató vesz részt a mesterkurzusokon középiskolásoktól kezdve egyetemistákon át az érett ifjú művészekig, Spanyolországtól Hong-Kong-ig egyaránt.