Debrecen Hotels

Szerencsejáték szabályozás Magyarországon

  2022 szept 20 / #debrecen
Google ads
Google ads

A szerencsejáték szabályozás Magyarországon jelenleg nagyon szigorú, és nem enged teret a szabad piacnak. Ennek megszüntetésére az elmúlt napokban egy szabadabb, külföldi online kaszinó oldalak számára kedvezőbb törvény benyújtása történt.

A jelenlegi szabályozás értelmében ugyanis minden szerencsejáték-szervező cégnek adóhatósági engedélyre van szüksége ahhoz, hogy tevékenységét folytathassa. Ehhez viszont állami koncessziós pályázat keretein belül lehetett hozzájutni, míg az egyetlen állami jellegű szervező körrel a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik. A törvénykezés tehát bonyolult és bürokratikus.

Forrás: pexels.com

Pontos szabályozás Magyarországon

A legjobb online kaszinók Magyarországon is léteznek, és ezek biztonságosak és megbízhatóak. A pontos listáról ezen az oldalon találhatsz részletes információt. Az itt található külföldi kaszinó oldalakkal nyugodtan lehet játszani, ugyanis fontos hangsúlyozni, hogy a felhasználókat nem büntetik azért, ha használják az online kaszinó oldalakat. Bár a koncessziós engedélyt nehéz elnyerni, nem lehetetlen.

Koncessziós engedély lépései

Mindamellett, hogy Magyarországon kell működnie az adott szervező cégnek, további feltételeknek kell megfelelni. Ilyen például:

  • magyar nyelven legyen feltüntetve a szerencsejátékban való részvétel feltételei és a játék szabályai,
  • elérhető legyen magyar nyelvű panaszkezelés,
  • legyen olyan Magyarországon bejegyzett szervezet feltüntetve az oldalon, amely szerencsejáték függőség kezelésével foglalkozik.

Ha mindennek egy online szerencsejáték oldal meg is felel, akkor is csak 5 évre szól az engedély.

Az azonban nyilvánvaló, hogy a kitételeknek valójában csak magyarországi oldalak felelhetnek meg, ráadásul a minisztériumnak nincs kötelezettsége a koncessziós engedély pályázatának kiírására. Ez azt jelenti, hogy nem kötelező évente meghirdetniük a pályázatot – ha pedig nincs pályázat, nincs, aki elnyerje. Nem véletlen tehát, hogy csak azok a magyar kaszinók rendelkeznek engedéllyel, amelyek tulajdonosai magyarok, és valódi kaszinókkal is rendelkeznek az országban.

Az engedélyek meg nem adása miatt az állam jelentős bevételtől esik el, hiszen a különböző adókat így kevesebb online kaszinó oldal fizeti meg. Mivel külföldi oldalak nem pályázhatnak a koncessziós engedélyre, hiszen nincs magyarországi telephelyük, pert nyújtottak be az Európai Unió Bíróságán, amelyet meg is nyertek a magyar állammal szemben.

Mivel a koncessziós jogokat csak a Magyarország területén lévő játékkaszinók nyerhetik el, így ez a külföldi gazdasági szereplőket hátráltatja. Ennek alapján 2018-ban az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a magyarországi online kaszinójáték szervezési törvénykezés és szabályozás az Európai Unió jogaiba ütközik.

Ennek eredményeképp 2022 augusztusában új törvénymódosító javaslat készült. A törvényjavaslat szerint az oldalt szolgáló szervert EGT államban kell elhelyezni, nem Magyarországon, vagyis, nem csak a magyar online szerencsejáték oldalak kaphatnak engedélyt.

Az európai jogalkotás

Jelenleg a jogalkotás tagállamonként eltérő, ugyanis még nincs egy egységes szerencsejáték törvénykezés az Európai Unióban. Ennek eredményeképpen a 2000-es évek elején a legtöbb tagállamból kivonultak a szerencsejáték szolgáltatók, ugyanis a tagállamok betiltották a használatukat. Napjainkban azonban már minden európai országban legálisan működnek az online kaszinók, mivel játékadót, felügyeleti díjat és egyéb jogdíjakat kell befizetniük az állami kasszába.

Ezzel pedig az államok is jól járnak, hiszen rengeteg pénz folyik be az államháztartásba. Ma már külföldi és saját nyelvű online szerencsejáték szolgáltatók is működnek a tagállamokban, amelyek használata legális.

Szabad-e játszani külföldi online kaszinó oldalakon?

Igen, természetesen, hiszen a NAV mindig a szolgáltatót bünteti meg, nem a felhasználót. Tehát ha Magyarországon játszunk koncessziós engedéllyel nem rendelkező külföldi oldallal, akkor sem érhet baj. Viszont a nyeremény után mindenképp adózni szükséges. Ha azonban Magyarországon bejegyzett, legálisan működő, koncessziós engedéllyel rendelkező szerencsejáték közvetítő oldalon játszunk, akkor adó megfizetésére sem vagyunk kötelezettek. Magyarországon egyetlen ilyen van, a Szerencsejáték Zrt.

A külföldi szolgáltatók működése tiltva van, a NAV folyamatosan blokkolni próbálja a külföldi online szerencsejáték oldalakat. Ez azonban a hatalmas piac miatt szinte lehetetlen feladat.

Mégis, ha egy színházi előadás megnézése helyett inkább játszanánk, akkor sem kell megijedni. Ebben az esetben ugyanis 16% adót és 27% egészségügyi hozzájárulást szükséges megfizetni a nyeremény után. Ezzel pedig pontosan ugyanúgy vonatkozik rá a személyi jövedelemadó megfizetése, mint az e-sportok, vagyis virtuális játékok során szerzett jövedelemre, amely törvény a NAV oldalán olvasható.

Forrás: pexels.com

A rendkívül magas adó elkerülése érdekében a hivatásszerű online szerencsejátékosok más EGT államban vezetett bankszámlára kérik a nyereményt, ahol legálisan tudnak mindössze néhány százalékot adózni a jövedelmükből.

Hova kérhető a nyeremény?

Ha nyerünk, akkor természetesen valamilyen e-pénztárcába kaphatjuk a kifizetést, amely lehet PayPal is. Innen pedig átutalható az összeg a bankszámlaszámra, de akár kriptovalutás fizetési mód választására is van lehetőség. Egyszerre nagyobb összeget azonban nem feltétlenül érdemes átutalni, hiszen, ha nem fizetünk adót, a NAV felfigyelhet rá. Ennek elkerülése érdekében minden esetben fizessük be az adót!

Mi történik, ha nem fizetünk adót a nyeremény után?

Alapvetően adózásra vagyunk kötelezettek a nyeremények után, és a NAV eljárást kezdeményezhet velünk szemben, ha nem valljuk be az így szerzett jövedelmet. Ennek a valószínűsége kicsi, ugyanis csak abban az esetben reális, ha láthatóan tehetősebben élünk, mint ami az éves adóbevallásban szereplő jövedelem alapján elképzelhető lenne. Tehát, például, ha több autóval rendelkezünk, több ingatlan, nyaraló van a nevünkön, esetleg drága nyaralásokra járunk. Ebben az esetben a NAV meg fog keresni és eljárást kezdeményez, tehát mindenképp érdemes befizetni az adót.

Hogyan találd meg a legjobb online szerencsejáték oldalakat?

A szabályozás miatt nincs könnyű dolgunk, de mindenképp vegyük figyelembe azt, hogy mennyire ismert az oldal, hallottál-e már róla. Mennyire jó a magyar vagy angol nyelvű oldal szövege (ha tele van értelmetlen szavakkal vagy félrefordítással, biztos, hogy átverés), és azt is mérd fel, hogy milyen e-pénztárca lehetőségek vannak az oldalon.

Az viszont, hogy van magyar nyelvű ügyfélszolgálat, nem jelenti azt, hogy legálisan is működik az adott oldal. Attól eltekintve, hogy egy külföldi szervezet nem kap működési engedélyt Magyarországon, és a NAV próbálja blokkolni az oldalt, még rendelkezhet magyar nyelvű oldallal.

Végsősoron ugyanis ez a blokkolás kevésbé sikeres, mint amennyit kereshet a játékosokon naponta az online szerencsejáték oldal. A NAV által kiszabott büntetés pedig sok esetben mindössze akkora, mint a napi forgalom egy online kaszinójáték oldalon, tehát anyagilag is megéri az oldalnak illegálisan működtetni az oldalt.

Ha SSL titkosítással is rendelkezik az oldal, akkor biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos online kaszinó oldallal van dolgunk. Érdemes lehet még azt is megnézni, hogy milyen jellegű hirdetések vannak az adott oldalon – ha azok átverésnek tűnnek, akkor valószínűleg az oldal is az. (x)