Debrecen Hotels

Szerbiai gyakorlaton vett részt egy hajdú-bihari tűzoltó főtörzsőrmester

  2018 okt 16 / #debrecen
Google ads
Google ads

A feltételezések szerint a szerbiai Mladenovac települést egy 7,6-os erősségű földrengés rázta meg. A NATO Euro-atlanti Katasztrófareagálási Koordinációs Központja és a szerb belügyminisztérium által szervezett gyakorlaton harmincöt szövetséges ország csapatai vettek részt, tizenkét országból érkeztek városi kutató-mentő egységek, köztük a nehéz kategóriájú minősítéssel rendelkező HUNOR.

Hajdú-Bihar megyéből egyedül Fegyverneki Máté címzetes tűzoltó főtörzsőrmester, püspökladányi hivatásos tűzoltó utazott a több napos szerbiai gyakorlatra. Az alpin technikában kiemelkedő főtörzsőrmester élményeiről számolt be.

„A magyar csapat negyvenkét fővel és két kutyával érkezett a helyszínre. Mi voltunk az országok között a legnagyobb létszámmal. Számos szituációval és jól beállított élethelyzettel találkoztunk. Volt faláttörés, nehéz tárgy mozgatás, mentés magasból és mélyből, valamint sérült keresés kutyák és műszerek segítségével. Egy külföldi gyakorlat többek között abban különbözik a hazaiaktól, hogy más országok mentő csapataival összehangoltan kell együtt dolgozni. Figyelembe kell venni a helyi szokásokat, a vallási nézeteket illetve a NATO által támasztott magas követelményeket. Motiváltan, feltöltve érkeztem haza, sok tapasztalatot szerezve, amelyeket itthon tudok kamatoztatni a beavatkozások során.”

„Öt éve vagyok a HUNOR tagja. Szakmailag nagyon sokat tanultam és fejlődtem ezalatt az öt év alatt. A HUNOR által olyan felkészültségű, tudású tűzoltókkal és mentősökkel találkoztam, akik rendkívül magas szinten végzik munkájukat. Én is arra törekszem, hogy amit csinálok, azt a lehető legjobban tegyem. Lelkileg is sokat jelentett a mostani gyakorlat. Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok! Magyar tűzoltó vagyok! Büszkén viselem bevetési ruhámon a magyar zászlót!”

Fotó: Fegyverneki Máté archívum