Debrecen Hotels

Szenvednek a gödiek az akkumulátorgyár miatt – ez lesz Debrecenben is?

  2023 jan 04 / #debrecen
Google ads
Google ads

Göd lakossága alaposan megszívta a város mellé telepített akkumulátorgyár miatt, derül ki a debreceni Momentum által készített videóból.

A kisfilmben a párt két helyi momentumos képviselője, Szabó Bence és Mándi László igyekezett utánajárni annak, hogy milyen veszélyekkel kell számolnia a cívisváros lakosságának, ha megépül a CATL gyára a Déli Gazdasági Övezetben.

Balogh Csaba, Göd független polgármestere nem tagadja, hogy szükségesek a beruházások, mert ezek emelik a költségvetést, és így több szolgáltatást tud vállalni az önkormányzat. A plusz munkahelyekkel pedig javul az emberek életminősége is.

Viszont vannak olyan gyárak, amelyek veszélyes anyagokat hoznak. Gödön az akkumulátorgyárat üzemeltető Samsung (egy kormánydöntés után – a szerk.) nem fizet adót a városnak, így csak a betanított munkások számára létesültek munkahelyek, akikből pedig többlet van – például a tanárokból – nem jutnak helyben munkahelyhez.

A lakosság pedig szenved a folyamatos zaj miatt, alig tudnak tőle aludni. A környezetszennyezés mértékéről nincs információ, mert ezek többségét titkosították.

Talán sokak számára új információ, hogy az épülő gyár területe 210 hektáron fog elterülni – ez nagyjából akkor, mint a Tócóskert a Tócóvölggyel vagy a Nagyréttel együtt, vagy úgy is mondhatjuk: 300 futballpálya férne el rajta.

Mándi László megjegyzi, az óriási beruházás óriási kockázatokkal is jár, és garanciák kellenek, hogy megóvjuk Debrecen városát és a lakosság jövőjét. A kérdés az, hogy készen áll-e a városvezetés arra, hogy keresztülvigye ezeket a garanciákat a kormányon és a kínai tulajdonoson – teszi hozzá az ellenzéki képviselő.

Papp László polgármester január 9-én, 16 órától a Kölcsey Központ Nagytermében igyekszik meggyőzni a lakosságot arról, hogy kell ez a gyár Debrecennek:

Papp László úgy érzi, meg tudja győzni a debrecenieket arról, hogy kell ide az a kínai akkumulátorgyár