Debrecen Hotels

Személyes adattal visszaélés miatt áll bíróság elé

  2019 jan 28 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Balla Lajos vezette tanácsa 2019.01.28-án 9 órától a következő ügyet tárgyalja.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Járásbíróság 2018 áprilisában P. B I.r. vádlottat személyes adattal visszaélés vétségének kísérlete és felbujtóként elkövetett közfeladati helyzettel visszaélés bűntette miatt 2 évre próbára bocsátotta. K.-H. A. II.r. vádlottat közfeladati helyzettel visszaélés bűntette miatt 1 évre próbára bocsátotta. A másodfokon 2018 szeptemberében eljárt Nyíregyházi Törvényszék a vádlottakat felmentette az ellenük emelt vád alól. Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében. A bíróság által megállapított tényállás szerint I.r. vádlott és a sértett házastársak voltak, majd 2016 nyarán elváltak.

Kórházi kezelését követően a sértett két kiskorú gyermekükkel elköltözött egy bérelt lakásba. A sértett kórházi zárójelentése ismeretlen körülmények között a vádlott tulajdonába került. A vádlott ezt követően kérelmet nyújtott be a megyei kormányhivatalhoz és kérte gyermekei védelembe vételét, illetve azt, hogy helyezzék vissza a gyermekeket az ő felügyelete alá, mert a volt felesége erre nem alkalmas. Ennek alátámasztására jogosulatlanul csatolta a sértett személyi adatait tartalmazó kórházi zárójelentését. A kormányhivatal elutasította a vádlott kérelmét. II.r. vádlott 2016-ban a Jósa András kórházban dolgozott.

Hozzáférési jogosultsága volt az intézményben ellátott betegek egészségügyi adataihoz. A vádlottak régóta ismerik egymást, 2016 nyarától bensőséges kapcsolatban voltak. I. r. vádlott rávette II.r. vádlottat arra, hogy jogosulatlanul nézze meg a sértett kezeléseiről szóló egészségügyi adatokat, amelyek a vizsgálatokon való megjelenéséről szóltak. II.r. vádlott ezt meg is tette annak tudatában, hogy a vádlott ezekkel az adatokkal a sértettnek jogtalan hátrányt okozhat a közös kiskorú gyermekek elhelyezése ügyében. Első nyilvános ülés.