Debrecen Hotels

Szakértő: új időszak kezdődik Trump elnökségében

  2019 jan 02 / #debrecen
Google ads
Google ads

Új időszak kezdődik Donald Trump amerikai elnök négyéves ciklusának második felében, miután az ellenzéki demokratáké a többség a képviselőházban, a törvényhozás alsóházában – mondta Magyarits Tamás Egyesült Államok-szakértő az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Azt mondta, a demokraták nem akarják megszavazni a költségvetést a déli kerítésre szánt 6 milliárd dollárra hivatkozva, ami az Egyesült Államok költségvetése számára nyilvánvalóan aprópénz, tehát itt politikai szembenállásról van szó. A demokrata többség nagyon elszántnak tűnik, vizsgálóbizottságokkal fenyegetődzik.

Miután pedig a képviselőházban minden bizottsági elnöki poszt a többségé, ők határozhatják meg a politikai napirendet – mondta a szakértő, aki szerint ugyanakkor a demokratáknak vigyázniuk kell, hogy ne merüljön ki a tevékenységük obstrukcióban, hiszen jövőre elnökválasztás lesz.

Egy felmérés szerint a demokraták többsége elnökjelöltként új arcot szeretne, a republikánusok 90 százaléka viszont Trumpban bízik. Trump szokatlan módon megpróbálja megvalósítani ígéreteit: kerítést épít a déli határon, kivonja a csapatokat Szíriából és Afganisztánból, megpróbálja hazahozni a munkahelyeket. Összességében az amerikai gazdaság erős. Az persze kérdéses, hogy ebben mennyi szerepe van az elnöknek, és mennyi a kedvező világgazdasági folyamatoknak – fejtette ki Magyarits Tamás, aki szerint Trump feje felett a “sötét felhőt” elsősorban a magánéleti és intézményi korrupciós ügyek jelenthetik.