Debrecen Hotels

Szabó Menyhért szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen

  2018 Sze 26 / #debrecen
Google ads
Google ads

A tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlaton Rudnay-ösztöndíjat elnyerő Szabó Menyhért szobrászművész nagyméretű arcportréiból és bronzplasztikáiból nyílik kiállítás a Tornyai-múzeumban október elején – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Arany-Tóth Attila emlékeztetett rá, hogy Szabó Menyhért a Hódmezővásárhely városa és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíj elnyerésével kapott lehetőséget arra, hogy az idei, hatvanötödik tárlat megnyitása napján a Tornyai János Múzeumban önálló kiállítással mutatkozhasson be.
Szabó Menyhért tavaly végzett a Képzőművészeti Egyetemen szobrászként. Az ösztöndíj nagy segítséget jelentett számára az önálló tárlatán majd látható, hatalmas méretű plasztikái megvalósításában. A szobrász alkotásain az emberi fej formáiból kiinduló, a valós méret ötszörösében megvalósuló kompozíciói az anyag és a forma különleges hatásainak köszönhetően gyakorolnak hatást a tárlat látogatóira. A fejformákat az alkotó először agyagból készíti el, majd erről gipsznegatívot vesz, amelyet gumival kiöntve nyer pozitív formát, amelyet elasztikus állapotban installál csipeszekkel és drótokkal, vagy a kész formát műgyantába ágyazva kimerevíti, s helyezi posztamensre.
Mindezek mellett a tárlaton láthatók lesznek Szabó Menyhért hagyományos, bronzplasztikái is.
A múzeumban a szobrászművész mellett a tavalyi Tornyai-plakettes, Keserü Ilona festőművész munkáiból nyílik kiállítás október 7-én, a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitóját követően.