Debrecen Hotels

Sosem volt ennyire fontos az Európai Parlamenti választáson való részvétel

  2018 okt 25 / #debrecen
Google ads
Google ads

Az európai választásokat ötévente tartják meg. A következő választás a 2019. május 23–26. közötti időszakra esik. Magyarországon 2019. május 26-án szavazhatunk.

Minden tagállam adott számú európai parlamenti képviselőt választhat; összesen 751 képviselőt választunk, az egyes országok küldöttségeinek létszáma a hatfőstől (Málta, Luxemburg, Ciprus és Észtország) a 96 fősig (Németország) terjed. A 73 brit képviselő távozása miatt az európai parlamenti képviselők és a Tanács megállapodtak abban, hogy a 2019-es választásoktól kezdve 751-ről 705-re csökkentik a képviselők számát. A csökkentés következtében képviselői helyeket lehetne fenntartani az Unió lehetséges jövőbeni bővítésének esetére.

A képviselői helyek elosztását az európai uniós szerződések határozzák meg. A nagyobb népességgel rendelkező országoknak több képviselőjük van, mint a kisebbeknek, ám ez utóbbiaknak több képviselőjük van, mint a szigorúan vett arányosság szerint lehetne. Ez a rendszer a „csökkenő arányosság” elvén alapul.

Az európai parlamenti választásokat az egyes tagállamok választási szabályai és nemzeti hagyományai szerint bonyolítják le, de vannak közös uniós szabályok is. 2015-ben az EP-képviselők azzal a céllal kezdeményezték az uniós szabályok reformját, hogy csökkenjenek a különböző uniós országok polgárai közötti egyenlőtlenségek és az egész rendszer átláthatóbb legyen. A Tanáccsal folytatandó eljárást még a 2019-es választások előtt be kell fejezni.

Miért szavazzunk a 2019. májusi európai választásokon?

Európaiként egyre több kihívással szembesülünk: foglalkoznunk kell többek között a migráció, a klímaváltozás, a fiatalok munkanélkülisége és az adatvédelem kérdésével. Egyre inkább globalizált, versenyorientált világban élünk. Ugyanakkor a brexitről szóló népszavazás rávilágított, hogy az EU nem egy visszafordíthatatlan projekt. És bár legtöbbünk természetesnek veszi a demokráciát, úgy tűnik, elvi és gyakorlati értelemben is egyre inkább veszélyben van.

Az Európai Bizottság egy támogatói közösség építésébe kezdett. Szeretnék, ha közösen dolgoznánk azért, hogy minél többen részt vegyenek az európai választásokon. Nem az a cél , hogy megmondják, kire szavazzanak az emberek, hanem hogy magára a voksolásra, a demokratikus folyamatban való részvételre buzdítsák, valamint arra, hogy ez tudatos és tájékozott módon történjen. Szeretnék kihasználni a személyes beszélgetések erejét, és szerte Európában felépíteni egy olyan támogatói közösséget, amely kiáll a szavazás, ezáltal maga a demokrácia ügye mellett. Hiszen mi mindannyian, közösen döntjük el, hogy milyen Európában szeretnénk élni.

Mert itt az ideje, hogy ne csak reménykedjünk egy jobb jövőben, hanem tegyünk is érte.

Az Európai Bizottság létrehozott egy közös platformot, ahol csatlakozni lehet ehhez a közösséghez:

https://www.szavaznifogok.eu/

Az Európai Parlament országodban található irodájával és számos helyi partnerrel közösen rendezvényeket szerveznek az európai választások előtt.

Most nemcsak arra kérnek, hogy szavazz az európai választásokon, hanem arra is, hogy győzz meg másokat arról: fontos a szavazatuk.

Komódi Zsuzsa

Europe Direct Információs Központ

Hajdú-Bihar megye