Debrecen Hotels

Sokszínű programkínálat várta a debrecenieket a Színházak Éjszakáján

  2018 Sze 24 / #debrecen
Google ads
Google ads

A Színházak Éjszakája debreceni programjai ismét arról győzték meg a szervezőket, hogy a játék iránti vágy, a játéban való elmerülés mennyire fontos sajátosságunk. A debreceni színház harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit, s mára két-három napon belül megtelnek a regisztrációhoz kötött programok. 17 órakor az énekkar tagjai fogadták a gyülekező közönséget jazz- és operett slágerekkel a színészbüfében, onnan indultak a csoportok nyílt próbákra, jelenetbeugrásra, gengsztertáncra, varázslással egybekötött mozgástréningre, rapid randira és az egyik slágerprogramra, a kulisszajárásra.

A kulisszajárókat számos meglepetés fogadta miközben bebarangolták  a zenekari ároktól a padlástérben lévő, csaknem 50 ezer darab jelmezt rejtő jelmezraktárhoz vezető utat. A varrodában megnézhették, hogyan kel életre a jelmeztervező munkája, a fodrásztárban pedig az énekkari tagok változtak át Figaróvá, hogy senki ne maradjon borotválatlanul.

Idén először gondolt a színház a kisebbekre is. A Csicsergő Gyereketető alsó- és felsőtagozatos diákokat várt drámajátékaival, izgalmas kvízekkel. A drámapedagógusok nem titkolt szándéka volt, hogy segítséget nyújtsanak a gyermekkel érkező szülőknek.

Cortés Sebastian az esti próba előtt tanította meg a látogatóknak a készülő musical, a Bonnie & Clyde néhény jelenetének tánclépéseit. A koreográfus egyben ízelítőt is adott a darab műfaji sokszínűségéből, és beszélt arról is, hogyan látja a rendező, Harangi Mária Bonnie és Clyde híres-hírhedt gengszterszerelmét. Szemfüles látogatók azt is megleshették, hogyan járják az általuk megtanult lépéseket a darab szereplői. A musical ősbemutatója szeptember 28-án lesz.

A stúdiószínházban a Júlia kisasszony próbáira ülhetett be a közönség, s láthatta azt az érzékeny, aprólékos, minden részletre kiterjedő munkát, ami a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, Jeles András sajátja. A férfi és nő élet-halál harcáról, szerelmi frusztrációról nyíltan beszélő dráma szerepeit Móga Piroska (Júlia kiasszony), Mészáros Tibor (Jan) és Hajdu Imelda (Kristin) játsszák majd. A premier október 12-én lesz.

15 perc hírnév. Ez volt az egyik legnépszerűbb program a debreceni Színházak Éjszakáján. A jelenetbeugrásos játékban fiatalok és felnőttek bátran vették át a színészek szerepeit. Kilenc éves kisfiú alakította megdöbbentő tehetséggel Giza (Kubik Anna) szerepét Ráckevei Annával párban aMacskajátékban, s rögtön akadt jelentkező Szoljonij és Tuzenbach (Három nővér) vagy akár Turai (Garay Nagy Tamás) szerepére a Játék a kastélyban című vígjátékban.

Egyedülálló technika segítségével nemcsak a testüket, hanem a hangjukat is bemelegítették Katona Gábor mozgástréningjén a látogatók. A koreográfus megmutatta, majd meg is tanította, hogyan váltak varászlókká a Rózsa és Ibolya szereplői, majd kicsit előre is tekintett:  az idei évad másik musical-je, A padlás robotja kapott főszerepet.

Rapid randiban az igazgató, a színészek, a súgó és a koreográfus várták a csoportokat, hogy válaszolhassank kérdéseikre. Külön öröm volt, hogy gyerekek is vállalkoztak arra, hogy egy-egy színházi szakma mindennapjaiba betekintesenek.