Debrecen Hotels

Sok év börtönt kért az ügyészség a fideszes “Mr. 20 százalékra”

  2021 jún 30 / #debrecen
Google ads
Google ads

Megkezdődött Boldog István büntetőpere, a fideszes képviselő elsőrendű vádlottként a Fővárosi Törvényszéken a vádlottak padján hallgatja a vádiratot. “Meleg van, a kétpói betyár izzad” – vicceskedett a helyszínről tudósító Hadházy Ákos, aki az ügyet kirobbantotta.

A független képviselő szerint a vádiratot hallgatni nagyon furcsa volt, hiszen sok száz EU-s projektnél tudjuk, hogyan utasította egy fideszes képviselő a polgármestereket, ki kapja a megrendeléseket, illetve hogy a pénzből vissza kell neki fizetni az alkotmányos költséget. De sajnos nagyon ritka, hogy ezt egy vádiratban lássuk vissza.

Boldog István és Fehér Petra
Boldog István és Fehér Petra – Facebook/Boldog István

Az ügy legfontosabb részlete az, hogy:

az ügyészség hat év letöltendő börtönbüntetést ajánlott Boldognak és munkatársának, Fehér Petra egykori fideszes megyei közgyűlési képviselőnek, ha beismerik, hogy bűnszervezetet működtettek és kenőpénzt fogadtak el. Ők ezt nem fogadták el, ártatlannak mondták magukat.

A Telex beszámolója szerint Boldogot és Fehért hallgatta meg először a bíróság, utána jöttek vádlott-társaik. A lap szerint többen beismerően nyilatkoztak: a kenőpénz kézbesítője, aztán Illési Sándor, Cserkeszőlő egykori alpolgármestere, részben pedig két vállalkozó is.

Hat év börtönt és több mint hatmillió forintnyi vagyonelkobzást kaphat a fideszes Boldog István

Boldogot és munkatársát hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják, mivel elintézték, hogy két ismerős vállalkozó cége végezhesse Cserkeszőlőn a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) beruházásait. Cserébe kenőpénzt is kértek.

Minderre a vád szerint bűnszervezetet építettek fel.

A vádiratból olyan érdekességek derülnek ki, mint például:

  • Boldog védője minden lehallgatásból és megfigyelésből eredő bizonyítékot szeretne kizáratni, mert a felvételek készítésekor még volt mentelmi joga Boldognak,
  • a Boldog alá tartozó települések elnyert pályázatainak 10-20 százalékos visszaosztásából fizettették volna Boldog kampányát a vádirat szerint,

Az eljárás szeptemberben még előkészületi üléssel folytatódik, később nyitja meg a bíróság az ügy tárgyalását.

Fotó: Hadházy Ákos